Ta reda på vad svchost.exe gör via Svchost Viewer

För en tid sedan tog vi en bra titt på svchostprocessen och avkodade dess komplexiteter. Om du har läst artikeln vet du att svchost.exe är en generisk värdprocess för .dll-filer, liksom ett par metoder för att ta reda på vilka exakt vilka .dll-filer är laddade. Sedan du har skrivit den artikeln har jag hittat ett groovy verktyg som heter Svchost Viewer som effektiviserar hela processen. Bara att granska när du öppnar uppgiftshanteraren i Windows 7, Vista eller Xp, ser du flera instanser av svchost.exe som körs . Varje svchost du ser är egentligen bara en annan process som laddades med svchost som värd. Den knepiga delen är att räkna ut exakt vad varje process är som svchost är värd, och det är där tittaren kommer till nytta.

Svchost Viewer är en öppen källkod applikation utvecklad på codexplex.com. När det öppnas kommer det att listas varje enskilt dynamiskt länk bibliotek som svchost.exe är värd. Tillsammans med namnet på varje tjänst kommer det också att ge dig följande detaljer:

  • Dataaktivitet ( mängd läs / skrivet )
  • Startläge ( Startar det automatiskt med Windows? )
  • Detaljerad men kortfattad beskrivning

Om du frågar mig är den bästa delen av appen att den kan berätta vad varje process används för baserat på vad varje beskrivning säger.

Även om det inte är det bästa sättet att klara det, kan du som en bonus använda Svchost Viewer för att stoppa tjänster som är döda i spåren. När du gör det kommer en varning att visa dig att tjänsten kanske bara startar om när du startar om Windows och du borde verkligen inaktivera det på rätt sätt via services.msc.

Slutsats

Svchost Viewer är ett enkelt och rakt program som hjälper till att förstå svchost.exe många uppgifter. Det är öppen källkod och gratis, så om du är nyfiken på att ta reda på vad varje tjänst är, är det här ett grovt nedladdningsarbete som tar en tur.