Hitta den snabbaste DNS-servern för din dator med namebench

Hitta den snabbaste offentliga DNS-servern

Namebench är ett gratis verktyg som hjälper dig att snabba på din webbläsning. Namebench utvecklas som ett 20% projekt på Google, genom att jaga ner den snabbaste DNS-servern utifrån din plats och surfhistorik.

Det finns ett antal faktorer som påverkar din webbläsningshastighet och domännamnsupplösningen är den första länken i den kedjan. Domänupplösning, i ett nötskal, är processen att konvertera webbadresser som Google.com eller till IP-adresser, som 74.125.131.106 eller 67.222.139.238. Denna process hanteras av en DNS-server (Domain Name Service). Som standard använder du en DNS-server som ställts upp av din Internetleverantör. Men som vi tidigare har förklarat finns det ofta snabbare alternativ, som OpenDNS och Google Public DNS.

I våra tidigare skrivningar berättade vi att OpenDNS och Google Public DNS kan vara snabbare för dig. Men vad namebench kan göra är definitivt att säga vilken namnserver som är snabbast för dig och hur mycket.

Den har ett grafiskt användargränssnitt för Windows, Mac OS X och Unix. Det finns också ett kommandoradsgränssnitt. Installation är en vind: För Windows är namebench en portabel körbar, vilket innebär att allt du behöver göra är att ladda ner det och köra det. Mac OS X-versionen behöver dock installeras, och Unix-versionen kräver Python 2.4 - 2.7.

Gå hit för nambench nedladdningssidan för alla tre versionerna.

namebench Alternativ och inställningar

När du slår upp namebench, kommer nästan allt du behöver redan att fyllas i. Det kommer att gissa på din routers IP-adress i den första textrutan (192.168.1.1 eller 10.0.1.1) och i de flesta fall kommer du inte måste göra några ändringar.

Inkludera globala DNS-leverantörer (Google Public DNS, OpenDNS, UltraDNS, etc.)

Det är en bra idé att inkludera de globala DNS-leverantörerna, eftersom det är de alternativ som vi så ofta rekommenderar, för hastighet, säkerhet och tillförlitlighet.

Inkludera bästa tillgängliga regionala DNS-tjänster .

När det gäller de regionala DNS-tjänsterna finns det flera fördelar och nackdelar med detta alternativ. Din ISP: s DNS-server kommer sannolikt att falla i den här kategorin, och i vissa fall kan den vara snabbast. Men namebench kan också hämta andra regionala namnservrar som inte är avsedda att vara offentliga (till exempel en annan ISP: s DNS-server).

Inkludera censurskontroller

Du har också möjlighet att inkludera censurskontroller. Detta kommer att slänga in på vissa ofta blockerade webbplatser (porrplatser, anonyma proxysidor, spelwebbplatser, torrentwebbplatser) för att se om DNS-servern begränsar åtkomst till dem. Det här är bra att veta - det finns ingen anledning att välja en snabb DNS-server om dina favoritwebbplatser är blockerade.

Ladda upp och dela dina anonymiserade resultat (snabba på internet!)

Du vet borren på den här. Hjälp utvecklarna genom att låta dem samla in data eller inte. Det påverkar inte prestanda eller resultat av verktyget, oavsett om du väljer in eller ut.

Din plats

Självförklarande.

Hälsokontroll Prestanda

Jag skulle lämna den på "Fast" om du inte har en instabil anslutning.

Query Data Source

Med det här alternativet kan du välja vilka webbplatser som ska fråga. Det bästa alternativet är din favorit webbläsare. Om du till exempel väljer Chrome, frågar namebench ett slumpmässigt urval av domänerna du har besökt och kör testet mot dem. Detta ger dig en mer personlig utläsning, eftersom det frågar mot webbplatser du faktiskt besöker. Om du hellre inte skulle ha namebench åtkomst till din webbläsarhistorik, eller om du alltid bläddrar inkognito, kan du välja att fråga Alexas Topp 2000 webbplatser i stället. Det här är ett mer anonymt tillvägagångssätt, men det ger dig mindre personliga resultat.

Du kan också ändra antalet frågor. Standard 250 ger dig en bra dataset. För mig tog det ca 5 till 10 minuter för provet att slutföra.

Analysera namebenchresultat

Efter att ha kört frågorna öppnar namebench dina resultat i en webbläsarfliken. Takeaway kommer att vara här uppe på toppen:

Den vänstra panelen kommer att berätta hur mycket snabbare den bästa DNS-servern är än din nuvarande primära DNS-server. Sedan, i den högra rutan, kommer de att berätta för din rekommenderade konfiguration.

Om du vill gå med den rekommenderade konfigurationen kan du följa samma steg för att lägga till Google Public DNS till din dator, men byta ut de IP-adresser som namebench gav dig.

Om du drar ner djupare i resultaten får du några anteckningar om de faktiska domännamnupplösningarna. Dessa anteckningar kan ibland flagga potentiella hacknings-, censur- eller kapningsförsök. Men enligt min erfarenhet är de flesta av dessa falska positiva. Till exempel, om namebench berättar att Google, Facebook och Paypal kapas, betyder det förmodligen bara att dessa företag har lagt till IP-adresser till domänen som namebench inte går snabbare på. Om inget ser väldigt fiskigt ut skulle jag ignorera kapningsrapporter och fokusera på hastighetsrapporterna.

En annan anteckning: Om du ser en massa konstiga porrplatser och spelwebbplatser i resultaten, beror det inte på att din surfhistorik har smutit in den. Det beror på att du markerade rutan "Inkluder censurkontroll" och namebench pingar några ofta blockerade webbplatser. Det här speglar inte dina surfvanor.

Om du gillar grafer finns det också grafer.

Om du gillar diagram, så finns det diagram:

Om du gillar kalkylark kan du hämta resultaten i ett kommateckat värdeformat:

Slutsats

namebench är ett gratis, snabbt och lättanvänt verktyg som ger dig personliga riktmärken för dina olika DNS-serveralternativ. Du kan spendera alla trawlingforum och bloggar på jakt efter den snabbaste DNS-servern, men i slutet av dagen kommer din körsträcka att variera. namebench faktorer i dessa variabler - som din plats och surfvanor - och berättar vilka DNS-servrar du ska välja.

Finns namebench användbart? Berätta om det i kommentarerna.