Facebook IPO + 1 vecka - vinnarna och förlorarna

När jag skriver detta har det varit nästan exakt en vecka till en minut sedan aktier i Facebook började handla på Nasdaq-börsen. Det är säkert att säga att sociala nätverkets första vecka som ett offentligt företag inte gick precis som ett antal människor hoppades och väntade. Men medan aktiekursen är nere med cirka 16 procent från det ursprungliga priset, finns det fortfarande gott om vinnare som kommer från rubel i den tumultuösa IPO - här är nedbrytningen:

vinnare:

Facebook - Oavsett hur du spinner det, har Facebook bara höjt ett ton pengar som det nu kan använda för att börja nästa fas av sin världsdominans. Genom denna åtgärd, och det är den enda åtgärden som sannolikt kommer att betyda för Zuckerberg och vänner, var IPO en stor framgång.

Skeptiker - Var du en av folket som tittar på Facebook: s pris till resultatandel och försöker berätta för alla som vill lyssna på att $ 40 per aktie var ett helt galet pris? Om så är fallet skuldar alla andra dig en drink.

Advokater - ingen överraskning här. Nedgången från handelsmisslyckanden och påstådd misshandel av börsintroduktionen från de företag som underkände erbjudandet kommer oundvikligen att leda till domstolsrum eller förmedlade förhandlingar - på något sätt kommer juridisk rådgivning att vara närvarande på båda sidor och du tror bättre att de kommer att vara fakturerbara timmar.

Morgan Stanley och försäkringsgivarna - Ja, de kan ha agerat otillbörligt eller kanske till och med olagligt under de dagar och timmar som ledde till börsintroduktionen, men de avgifter som dessa banker tog hem för att föra Facebook till den offentliga marknaden utgör fortfarande ett berg av pengar, även efter att advokaterna har betalats.

förlorare:

New Tech Bubble - Det ser inte ut som 1998 just nu. Det profeterades att om Facebook IPO poppade, kan det leda till att många mindre värdiga teknikföretag kastar hattar i IPO-ringen och uppblåst Bubble 2.0. En vecka senare, den Maya-profetian som världen bara har sju månader kvar plötsligt verkar som en säkrare satsning.

Facebook - Massor av oss har en hårdare tid som litar på Facebook mer med varje dag som går. Att vara ansvarig nu för en kombination av aktieägare och Mark Zuckerberg, i kombination med alla problem som rör denna IPO, gör det inte säkert att de flesta känner sig bättre om dessa frågor. Facebook, jag tror att du och jag och de andra 800 miljoner av oss behöver gå till rådgivning.

Zynga - En dålig vecka för Facebook är en dålig vecka för Zynga, som har en mycket symbiotisk relation med det sociala nätverket. När Facebook snubblat ut ur portarna sjönk Zynga-aktien och handeln med bolagets aktier upphörde i nästan en timme.

Nasdaq - Tekniska störningar försenade initial handel med Facebook-aktier med en halvtimme och orsakade all slags förvirring i beställningsorder. Några investerare försökte avbryta sina köporder när saker gick till och även fått bekräftelse av dessa avbokningar, för att bara få reda på senare att glitches förhindrade att de verkligen händer och låter dem sitta ihop med ett sjunkande lager. Vissa mäklare förespråkar nu för sina kunder och pressar Nasdaq att "mildra" effekterna av glitch till kundkonton. Kan du säga svart öga?

Morgan Stanley, et. al. - Observera bankirer, förbereda sig för att bli stämd. Jag är ganska säker på att sprida Facebook strax innan dess IPO, men bara till en exklusiv grupp av dina kunder, är en stor nej-nej. Då igen, vad sköter de här killarna? De gjorde fortfarande massor av pengar, och deras rep var inte exakt sterling före förra veckan i allmänhetens öga.

"Flippers" - Bloomberg har kallat Facebooks IPO "Årets största flopp". Det är otänkbart dåliga nyheter för detaljhandelsinvesterare som hoppade på börsen när det började handla i fredags på 42 dollar i hopp om att det skulle "pop" under 1998-tiden mode och ge stora avkastningar på sin första handelsdag.