Clean Master for Android är en gratis app för att städa upp enheten

Precis som en dator, som du surfar på webben eller utför olika uppgifter på din Android-enhet, samlas rutt upp över tiden vilket kan sakta prestanda och ta upp lagringsutrymme. Clean Master är en gratis app som hjälper dig att rengöra det enkelt.

Ladda ner Clean Master (Cleaner) från Google Play.

När du har installerat ser du ett enkelt rakt framåtriktat gränssnitt. Den är uppdelad i fyra sektioner - Historia, Sekretess, Uppgifter och Apphanterare. Det övre området är reserverat för att visa dig hur mycket utrymme du har tillgängligt och används på enhetens internminne och minneskort. Eftersom jag använder den på Google Nexus 7 får jag samma siffror för båda.

Historikavsnittet är, i min ödmjuka åsikt, den mest användbara, eftersom det låter dig avrota din enhet. Det är uppdelat i två flikar - Cache och Residual files. När du klickar på historiken börjar appen beräkna vad du kan bli av med säkert.

Första gången jag använde den hade jag ett par gigabyte upptagna utrymmen i cacheminnet. När det gäller återstående filer ska du se innan du raderar. det kan finnas filer som verkligen är användbara där. Jag föreslår också att du inte raderar miniatyrer i galleriet - din enhet kommer bara att generera dem tillbaka, och om det finns många av dem finns det en chans att det bara kommer att sakta ner medan det gör det.

I avsnittet Sekretess kan du städa upp viktig information på din enhet, som lösenord, appinställningar och liknande. Det kommer i grund och botten bara att skicka dig till App Info-menyn för respektive app i enhetens inställningar, men det är fortfarande snabbare än att gå igenom menyerna.

Menyn Uppgifter är en vanlig uppgiftshanterare, så att du kan frigöra RAM genom att rengöra körbara appar. Android gör ett ganska bra jobb med att städa upp sitt eget minne, men du kan använda det om du tycker att det hjälper.

Sist men inte minst tillåter apphanteraren att du enkelt kan avinstallera appar och att flytta dem från internminnet till SD-kortet (när det är möjligt och när ett SD-kort är tillgängligt).

Några av dessa uppgifter kan automatiseras från menyn Inställningar, som är tillgänglig från huvudgränssnittet, med knappen högst upp till höger. Du kan bestämma dig för att använda Task Killer automatiskt eller att påminnas om att rengöra cacheminnet vid olika tidsperioder eller när det kommer till en viss storlek.

Appen levereras också med en widget, kallad 1-Tap Boost, som en gång klickat, utför en snabb rengöring genom att radera data från cache- och stängningsuppgifter.