Apple firar 15-årsdagen av OS X

Den här veckan kommer att markera 15-årsdagen av Apples klientoperativsystem, OS X. Nyligen kom jag över en video på YouTube som kroniserade skapandet av NeXT, det avlönade företagets sena Apple-grundare, Steve Jobs började efter att ha lämnat Apple 1985. Videon detaljer som verkade som en ganska meningslös rörelse vid den tiden. Vad var meningen med att skapa en 12 000-dollar arbetsstation för studenter, som inte hade råd med en? Den initiala brainstormingen kring NeXT, som inkluderade både hårdvaran och mjukvaran, var imponerande att titta på. Bumpen längs vägen är speciellt intressant eftersom den visade en sann ödmjukhet. Det var också Jobb som tror på en vision som i slutändan skulle vara frälsaren för vad Steve Jobs lämnade efter.

15 år OS X

Steve Jobs biopic, släppt 2015, överdrog sin övergång från Apple. Filmens tolkning av NeXT-skapelsen var Steves långsiktiga strategi att återvända till Apple en dag. Att titta på tidiga demo i NeXT Step-operativsystemet och NeXT Cube föreslog aldrig detta. Istället såg Steve detta som nästa utveckling av klientdatorer, teknologier som objektorienterad programmering, nätverk och bildmanipulation.

NeXT blev aldrig nästa stora sak i databehandling, men delar av det fortsatte att revolutionera branschen. Det är häftigt hur det utvecklats från detta ...

Inom detta ...

Vägen till OS X var inte lätt; Apple var på randen av konkurs och Microsoft flydde högt på framgången med Windows 95. Apples behov av att utveckla ett nästa generations operativsystem för att möta behoven hos modern datorbehandling. som förebyggande multitasking och minnehantering visade sig vara en Everest. Det fanns rykten om ett förvärv av defunct workstation jätte SUN Microsystems. Det fanns även en möjlighet att använda alternativ som Windows NT eller BeOS som grund för en framtida revision av Mac OS.

NeXT, då en ren mjukvaruutvecklare, vann budet som grunden för ett nästa generations stationära operativsystem. Inköp på 400 miljoner dollar av NeXT 1997 ledde inte till omedelbara resultat. Det skulle ta nästan fem år med utvecklaren förhandsgranskningar och omarbetningar för att producera det som blev OS X. Den första utgåvan, OS X Server 1.0 släpptes 2000, sedan en klientuppgradering, Mac OS 10.0 släpptes i mars 2001.

OS X hittade inte foten på skrivbordet till version 10.3 och bristen på program, vilket tog ett tag att skrivas till OS X-standarder. Operativsystemet föryngrade en industri mot estetik och design. Aqua-baserade temat, som Steve Jobs beskrev som när man ser det, vill du slicka det, skapade omedelbart en stugaindustri av teman för Windows. Microsoft skulle så småningom fokusera på att anta några av de attraktiva effekterna i OS X, som ett grafik-delsystem, snabbsökning, Aero Glass-temat och Sidebar-gadgets i Windows Vista.

År 2005 började Apple övergången från PowerPC-processorer till Intel x86-arkitekturen. Vid meddelandet avslöjade Steve Jobs OS X ett dubbelt liv sedan dess första release. För att underlätta migreringen inkluderade Apple en unik teknik i Intel-versionen av OS X som heter Rosetta; vilket gör det enkelt att köra de flesta äldre PowerPC-program på Intel-maskinvara. Övergången var en signifikant framgång, som slutfördes före schemat i augusti 2006. Intel-processorstöd tillät Apple att utveckla innovativa notebookformfaktorer som MacBook Air introducerades 2008; en första i Ultrabook design.

OS X: s största framgång gick bortom skrivbordet och legitimerade nya kategorier i stor skala. IPhone lanserades 2007 och introducerade ett rent multifunktionsbaserat mobiloperativsystem. Ta de bästa kärnfunktionerna i OS X och få dem att fungera på en 3, 5-tums dator. Funktioner som strömhantering, nätverk och säkerhet miniatyriserades i den mest önskade mobilenheten vid den tiden. Den riktning som iPhone och iOS tog, ledde till sist andra att följa. Snart kom Android, Windows Phone OS och andra som misslyckades med att skörda samma framgång.

Populariteten hos iPhone och så småningom App Store lanserades 2008 ledde till ytterligare intresse för Apples ekosystem. Snart såg vi fler personer som använde Apple MacBook Pro och skapade fler produkter indirekt påverkat av design-DNA ur Cupertino. Apple fortsatte att utnyttja iPhone och från det kom nya produkter som iPad och senast Apple Watch. Bolaget har sedan dess utökat grunden till vardagsrummet med TVOS, en ny app orienterad tv-plattform, som lovar att göra detsamma för TV, som det gjorde på telefonen. För första gången gjorde Apple OS X en gratis uppgradering framåt; från och med 2013 års release av Mavericks.

Mycket har byggts på framgången för OS X, även om Apple uppnådde tidiga framgångar med iMac, iPod och iTunes Music Store. Värdet som minas från OS X genom åren har ökat Apples förmögenheter exponentiellt. Det är svårt att föreställa sig hur Apple och branschen skulle ha varit utan OS X eller om företaget hade valt en annan operativ operatör. Detta UNIX-baserade derivat hjälpte till att bygga ett imperium som en gång var ett sjunkande fartyg.

En tidig demonstration av Steve Jobs, som beskriver NeXT Step 3.0s filhanterarfunktioner. liknande att ställa in en bilradio skulle upprepas nästan 10 år senare; till en WWDC-publik. Stämningen till den mentaliteten, tron ​​på vad som så småningom blev, är verkligen ett fascinerande blick tillbaka i historien.

Apple driver idag idén om att iOS blir framtiden för personlig databehandling. Vid 2016 Apple March-händelsen nämnde ingen ny MacBook. Företaget har portat sitt nya utvecklingsspråk, Swift, till den utvecklingsvänliga plattformen Linux. Det är inte omöjligt att föreställa sig att Apple i första hand fokuserar på iOS-enheter och -teknologi som kärnan i sin verksamhet i framtiden. Apple har gått från elektronik till smycken med OS X, men nästa kapitel i detta flexibla kodstycke är ännu inte bekräftat. Vem vet, OS X kan köra dig runt om i några år.