Säkerhetskopiera din Windows eller MAC-dator gratis med MOZY [groovyReview]

Under helgen ringde min syster mig i panik. " Jag kan inte få min dator att börja! Den har över tio års Quicken-historia för mitt lilla företag, och det är inte säkerhetskopierat någonstans! HJÄLP!

Låter bekant? Förhoppningsvis inte men chansen är om det inte har hänt än, det kommer snart. Det beror på att statistiken visar att i genomsnitt över 140 000 hårddiskar kraschar varje vecka och ytterligare 12 000 bärbara datorer är förlorade eller stulna från flygplatser varje vecka också.

Lyckligtvis för min syster, för ungefär ett år sedan när hon bjöd in oss till gratis teknisk support "middag", medan jag städade datorn från ett års värde av Virus buildup bestämde jag mig för att installera en gratis kopia av Mozy. Vi gjorde en resa till Fry's, tog en ny enhet och hon började springa utan dataförlust. Glad avslutning.

Vem är Mozy?

Okej, historietiden är slut, och det är dags att bli allvarlig om säkerhetskopiering av hemdatorer. Den goda nyheten är att det är enkelt att använda "molnet" säkerhetstjänsten Mozy.com. Mozy är en online "cloud" backup lösning som ger 2 gigabyte gratis online backup. Deras backupagent är enkelt att installera och konfigurera.

Varför använder du Mozy för att säkerhetskopiera mina data?

Även om det finns flera andra leverantörer där ute som tillhandahåller "cloud" backup, gillar jag Mozy av flera olika skäl.

  1. Mozy erbjuder t2 spelningar av gratis online lagring och obegränsad lagring till en fast avgift på $ 4, 95 per månad.
  2. Deras klient är enkel och enkel att installera och konfigurera.
  3. Med Mozy backup-klienten kan du kryptera dina data innan du laddar upp den till dem. Det är bra nyheter eftersom du aldrig vet vilka "goons" som kan fungera i de externa datacenterna med tillgång till dina data.
  4. Mozy håller versioner av filer i 30 dagar om du behöver gå tillbaka till en gammal kopia av en fil.
  5. Mozy kommer inte att försvinna, eftersom EMC (världsledande ledare inom Corporate data center storage) förvärvade Mozy 2007.
  6. Mozy stöder både MAC- och Windows-datorer
  7. Om ditt hus brinner ner eller datorn blir stulen, är dina data låsta säkert i sitt datacenter.

Snabb översikt över Install and Config

1. Min rekommendation är att ställa in det fria kontot med 2 GB. Om du gillar tjänsten kan du alltid uppgradera till ett HOME-konto för $ 4.95 plattavgift w / obegränsad säkerhetskopiering.

Mozy 2GB Gratis nedladdningslänk

2. Ställ in ditt fria konto och ladda ner antingen MAC eller Windows Client.

Obs! Alla skärmdumpar tas från Windows 7

Jag rekommenderar att du även tittar på kontosidan. På kontotsidan kan du konfigurera var all din information lagras, om hur mycket data du har säkerhetskopierat, vilka datorer som säkerhetskopieras, uppgradera ditt konto etc.

3. Tryck på typsnittet Nästa, Nästa, Nästa tills installationen är klar.

4. Starta konfigurationsguiden och skriv in din e-postadress och ditt lösenord som du angav under registreringen. Klicka på Nästa när du är klar.

SLUTA! LÄS NOGGRANT!

Okej, nu har du ett mycket kritiskt val att göra. Som nämnts ovan, ( skäl # 3 för att använda Mozy.com ) är en av de bästa sakerna att använda Mozy för att säkerhetskopiera dina data backupklienten kryptera dina data innan den laddas upp till Mozy "cloud". Denna kryptering är en trevlig funktion eftersom det kommer att säkerställa att din data aldrig finns på en backup-tape i något lager någonstans eller på en filserver någonstans om företaget någonsin går i konkurs. Kryptering i vila är bra.

Så vad du behöver bestämma i steg 5 nedan är huruvida du vill använda Mozy-krypteringsnyckeln ELLER din krypteringsnyckel. Låt mig förklara:

Mozy Key

De goda:

Låt oss säga att din dator blir stulen. Inga problem! Logga bara in på Mozy, ladda ner Mozy-klienten, installera den och starta en dataåterställning. Du behöver inte komma ihåg något annat än din e-postadress du använde med Mozy och ditt lösenord.

Det dåliga:

Om Mozy vill när som helst få tillgång till ditt konto är allt de behöver göra att återställa ditt lösenord på ditt Mozy-konto och logga in som du och utföra en återställning. Varför skulle de göra det här? Vem vet. Kanske är du en fiende i staten (eller anklagad) och en domarehänder Mozy en dagvakt kan övertyga dem om att göra det.?.?.? Jag har ingen aning. Min poäng är dock om Mozy vill få tillgång till dina filer, kan de.

Nu, om all din säkerhetskopiering är Quicken-data eller bilder på dina barn, är det nog en bra väg att gå. Om du är en paranoid integritet groovyReader som jag ( bara för att din paranoid inte betyder att de inte är ute för att få dig ), kanske du vill gå med alternativet Personal Key.

Personlig nyckel

De goda:

Med hjälp av en personlig privat nyckel som du genererar ( jag rekommenderar att du använder ett lösenord från looooooong ) betyder det att Mozy inte kan få tillgång till dina data enkelt. Skulle dina uppgifter dyka upp vid en företagsobligationsauktion på gamla hårddiskar eller backup-banden, borde du vara bra.

Det dåliga:

Om din dator dör eller blir stulen och du behöver återställa data, efter att du har installerat Mozy-klienten på din nya PC / MAC, kommer du att bli ombedd för den långa och starka lösenordsfrasen du använde när du initialt konfigurerade ditt konto. Om du inte hittar det, eller kom ihåg det, nu är du klar. Spel över. Det finns ingen bakdörr. Dina uppgifter är ganska borta för alltid . Personligen är det den vägen jag alltid går; Jag har dock en process för att inte glömma mitt lösenfras som jag ska skriva om en annan gång. ( Jag skulle göra det nu, men det är sent, och jag är trött. )

Beviljas, om du är en fiende av staten eller en terrorist, borde du förmodligen inte använda Mozy. Min gissning är om CIA, NSA eller PTA vill komma åt dina data, kommer en 256-bitars AES-nyckel inte att stoppa dem.

5. Bestäm vilken metod du vill använda för att skydda dina data och klicka på alternativknappen. I mitt exempel kommer jag att klicka på Kryptera mina data med min personliga 256-bitars AES-nyckel .

6. Efter att du läst VARNING igen, tryckknappen . Om du har en befintlig keyfile från en tidigare installation kan du också importera den.

Om du har en Säker, Säkerhetsbox eller Thumb Drive behåller du dig hela tiden. då kan du spara nyckeln till din hårddisk och kopiera den till din tummupplevelse för säker lagring. Denna process är ett utmärkt alternativ om du inte vill riskera att glömma ditt lösenord. Med det sagt, om du bara lämnar den på din dator och datorn är förlorad eller stulen, är din PW borta med dina data.

7. Bestäm om du vill spara en kopia av din keyfile. Klicka på Ja eller Nej .

Guiden kommer automatiskt att skanna din hårddisk och skapa ett säkerhetskopieringsarbete genom att gruppera dina filer till säkerhetskopior. (Dokument, e-post, finansiella filer etc.) I mitt exempel nedan måste jag avmarkera mina foton eftersom mitt gratis konto tillåter bara 2 dataöverföringar. Det är ok men eftersom den här säkerhetskopian i första hand görs bara för min 16 mega Quicken-data.

8. Bekräfta att den ursprungliga säkerhetskopian ser korrekt ut ( och är under 2 spelningar ) och klicka på Nästa

9. Mozy kommer att utföra ett snabbt uppladdningstest för att verifiera att din Internetanslutning är tillräckligt bra för online säkerhetskopiering. Om du har en DSL-linje eller bättre, borde du vara okej. Klicka på Nästa .

Om du har en långsammare dator kan Mozy orsaka avbrott när du laddar upp nya säkerhetskopior. För att lösa detta tillåter de dig att justera reglaget för att välja PC Performance Vs. Backup Speed. Jag rekommenderar att du lämnar allt vid standardinställningen.

10. Klicka på Nästa .

Nu är det dags att starta din första säkerhetskopia. Jag rekommenderar att du bara lämnar allt vid standardinställningarna och initierar säkerhetskopian. Om du vill anpassa inställningarna senare i expertläge kan du. För nu, låt oss dock bara få en säkerhetskopia som görs för att få dina data säkra.

Som om "REMEMBER" -noten säger nedan, om du säkerhetskopierar några spelningar kan det ta några timmar eller till och med dagar beroende på din anslutningshastighet och mängd data som du säkerhetskopierar. Första gången jag säkerhetskopierade hela min dator med $ 4.95-planen, tog det ungefär två veckor eftersom det var säkerhetskopiering på cirka 400 dataöverföringar. Ja jag vet. Den goda nyheten är när den första säkerhetskopieringen är klar, framtida säkerhetskopieringar är mycket snabba eftersom endast delta eller inkrementella säkerhetskopior utförs.

11. Klicka på Slutför

12. Inget att göra här, men se eftersom din dator är säkerhetskopierad i molnet! Ahhh ... Jag mår bättre allt redo! Klicka på Hide om backupen tar en stund.

När du minimerar säkerhetskopian kan du senare komma åt Mozy-appen. genom att klicka på Mozy Icon i din Windows Aktivitetsfält.

Som tidigare nämnts kommer Mozy nu att hålla reda på eventuella ändringar i din fil och mappar enligt ovanstående skärmdump. Om du tar bort något eller lägger till något i ditt system, kommer din PC / MAC att hållas i synkronisering med "molnet" var 20: e minut eller så.


Så här återställer du filer med Mozy

Det finns flera olika sätt att återställa filer du har säkerhetskopierat på Mozy. Den enklaste metoden är att bara använda Utforskaren. Högerklart - Klicka på en mapp eller fil för att få tillgång till funktionen Mozy Restore i Kontextmenyn. Därifrån är det väldigt enkelt att återställa en version av filen.

Tips: Konfigurationsmenyn Right-Click är ett annat bra sätt att välja mappar eller filer som ska inkluderas i en framtida Mozy-säkerhetskopia.

Ett annat sätt att återställa dina Mozy-säkerhetskopierade filer är genom den faktiska Mozy-klienten. Högerklicka bara på ikonen för Mozy Aktivitetsfält och klicka på Återställ filer .

Denna åtgärd kommer att starta hela Mozy-klienten, som gör att du kan återställa antingen den senaste versionen av filer eller versioner av filer upp till 30 dagar tillbaka.

Och självklart kan du också återställa filer från webbläsaren OCH Via Fed-Ex om du behöver återställa en hel hårddisk.

Som du kan se är alternativen robusta men enkla att navigera och använda. Bäst av allt är det 100% gratis. Nu finns det några ytterligare "expert" -funktioner som jag kommer att täcka vid ett senare tillfälle, men jag tror för närvarande att meddelandet ska vara ganska klart. BACKUP DIN DATOR! Om du fortfarande behöver hjälp, bara låt mig veta! Släpp kommentarer nedan eller om du har en detaljerad fråga eller ett problem, skapa ett nytt ämne i vårt gratis groovy forum!

Mozy.com Gratis 2GB Backup-erbjudande

Mozy.com Obegränsad $ 4, 95 Månadspris