Apple WWDC 2015 Keynote: Vad du behöver veta

Apple höll sin årliga World Wide Developers Conference (WWDC) -nyckeln på måndag med meddelanden med fokus på tre nyckelområden i Apples ekosystem.

Mac OS 10.11 är El Capitan

Fortsatt med Apples senaste namngivningstradition har Mac OS X platsbaserade namn i stället för katterna. El Capitan är en bergformation i Yosemite National Park. I stället för de stora förändringarna i tidigare operativsystemmeddelanden innehåller MacOS 10.11 mer evolutionära förändringar. Uppdateringen är gratis och bör vara tillgänglig under hösten. Något system som kör Yosemite kan köra El Capitan enligt Apple.

Fönsterhantering - Split Screen och Snapping

Microsofts Windows har redan haft den här funktionen sedan Windows 7, men nu kan du enkelt göra en sida vid sida genom att skjuta dina öppna fönster. Apple kallar denna splitvy. Appar som BetterTouchTool hjälper redan med i tidigare versioner av OS X, men nu kan alla som kör El Capitan använda den här funktionen.

Spotlight uppfyller Siri - Naturliga språkförfrågningar

Siri fungerar som ett informationscentrum på iOS och den erfarenheten går mot din Mac. Med El Capitan kan Spotlight hitta sportresultat och scheman, väder och annan information som du redan frågar Siri. Om du letar efter bilder från en viss semester eller en person, fråga bara.

Safari möter Pinterest

I stället för att bara ha flikar eller bokmärken kan du stifta en webbplats i ditt webbläsarfönster. När du följer en länk, stannar dessa fasta platser där. När ljudet spelas i en flik kan du bara stänga av den fliken. Det här är funktioner som Chrome redan har med tillägg.

De små sakerna

Apple har lagt till många extra små funktioner som några fler gest swipes, lovade prestanda ökar, och ett praktiskt sätt att hitta markören när du vaknar Mac. Appar som Notes och Maps som också finns på iOS har även några uppdateringar (se nedan).

iOS 9

Som förväntat meddelade Apple sitt nya iOS-operativsystem. Till skillnad från många tidigare versioner där stöd för äldre modeller tappas, fungerar iOS9 på alla enheter som redan kör iOS 8. Vissa funktioner kräver en nyare iPhone eller iPad.

Proactive Assistance Siri Learns från Google Now

De nya Spotlight-funktionerna i El Capitan som vi diskuterade ovan är också en del av Siri på iOS 9. Siri förstår mer naturliga språkförfrågningar och lägger till mer granulära platser. Din iPhone kommer att veta vilket rum du är i ditt hem. Även om Google Nu-användare kommer att lura, gör din iOS-enhet saker som att beräkna hur lång tid det tar dig att komma någonstans. Apples tur är att Siri använder tid, plats och historia för att räkna ut vad du vill göra nästa. Apple gav ett exempel på att spela musik när du går till gymmet och kopplar in hörlurarna men spelar din ljudbok när du går i bilen. Siri och Spotlight kan också söka inom appar. Om du letar efter recept kan det söka i dina receptprogram. Demon gick felfritt, och jag vågar ringa henne väldigt intelligent nu.

Passboken blir Wallet med nya Apple Pay-funktioner

Google-användare kan fnissa och Apple-fans lura lite mer, men i IOS 9 är Passbook nu Wallet. Det låter dig lägga till lojalitetskort (Dunkin Donuts men ingen Starbucks), medlemskort (BJ men inte Costco) och Discover-kortet. Apple Pay kommer att fungera på många fler platser med nya återförsäljare, Square integration (för små återförsäljare) och support i Storbritannien. Vissa funktioner kommer att visas i juli men Apple lovade andra funktioner i höst med utrullningen av iOS 9.

Anteckningar plockar upp några Evernote-funktioner

Anteckningar innan iOS 9 var ett bra sätt att ta några grundläggande anteckningar. Evernote fans har alltid kunnat skapa uppgiftslistor, rik formatering och lägga till bilder i våra anteckningar. Nu har Apples Notes App de funktionerna. När du är i en annan app än Anteckningar kan du skicka informationen direkt till Anteckningar tillsammans med en rik bilaga som en bild eller en webblänk.

Kartor gör nu public transit bättre

IOS är en mobil plattform så det bör inse att du inte kan köra överallt. Ibland måste du ta kollektivtrafik. Kartor visar nu en översikt av uppgifter om kollektivtrafik och kommer att berätta mer än vilken linje som ska tas. Den berättar om tider, scheman och till och med visar exitsplatserna för stora flerblockstransitstationer. Denna information är sökbar med Siri och Spotlight.

Nyheter är din anpassade RSS-läsare

Oavsett vad du gillar att läsa kommer Nyheter att leverera det till dig. Du berättar om de nyhetskällor du gillar: RSS-flöden, tidningar och tidskrifter och Nyheter ger dig det i ett rikt format. Om du vill upptäcka nytt innehåll frågar funktionen för dig dig några frågor för att hitta saker att läsa. Innehållsleverantörer som New York Times kommer att ge dig några gratis artiklar om en månad. Appen Nyheter ersätter den gamla Kiosk-appen som fanns i IOS 8.

Slide Over och Split View Splits din iPad-skärm

Precis som El Capitan tillåter iOS 9 dig att visa dina appar sida vid sida och jämn bild på bilden för videoklipp. Fullständig split-screen multitasking är endast tillgänglig på iPad Air 2, även om äldre iPads fortfarande kan använda bild-i-bild och Slide Over.

De små sakerna

Snabbtyps-tangentbordet uppgraderar förslagsfältet och uppgiften byter ett kortstilstil. Om ditt iOS-batteri är lågt kan du sätta det i lågt energiläge och få några extra timmar med batterilivslängd. Hälsokit och Hemmakarta lägger till nya funktioner och Car Play fungerar nu trådlöst.

Vad diskuterades inte

De av oss som hoppas på ett "gäst" -läge i IOS 9 lämnade keynoten besviken. Även om de inte nämnde det i keynoten, flyttar Flytta till iOS-appen din Android-data trådlöst till iOS.

watchOS 2

Apple Watch-operativsystemet, watchOS 2, påminner mig om de tidiga iOS-dagarna: före appar och en App Store. Nu kommer Apple Watch att få uppenbara funktioner som inhemska appar, förmågan att svara på e-post och mer interaktion med mikrofonen, högtalaren och skärmen.

En mer sak ... Apple Music

När Apple förvärvade Beats, förväntade sig de flesta experter någon form av streaming musik tjänst från Apple, nu kallad Apple Music. Denna nya tjänst är en logisk förlängning av Apples varumärke. I stället för att använda en app för den musik du köpte och en annan för streaming och sedan ytterligare en för radio, är det allt på ett ställe.

Alla låtar från iTunes på begäran

Om du är på humör att lyssna på en sång men inte köpte den, inga bekymmer, kommer Apple Music spela det för dig.

Curated Music Service

Apple förklarade att andra musikktjänster gissar vilken musik du vill lyssna på, medan Apple har experter som kommer att ta reda på vilken sång ska komma nästa. Det är subjektivt, men förmodligen bättre än några av de andra tjänsterna. Apples för dig frågar dig några frågor om din musik smak (precis som appen för dig i nyheterna) och redogör för vad du vill lyssna på.

Beats1 - 24/7 Radio

Om du gillar en liten personlighet i din musik istället för bara en ström, har Apples Music service DJs över hela världen som kommer att "snurra upp" vad de vill dela med abonnenterna.

Ping 2.0 aka Connect - Få sociala med musiker

Minns du Apples Ping-tjänst? Det var utformat för att ge dig en social media-ström från dina favoritmusiker. I den här nya versionen delar artister vad de vill ha med dig. Det kan vara vad de hade för lunch eller sångtexter som de inte har släppt ut till allmänheten.

Hur mycket, var och när?

Apple kommer att starta den här tjänsten den 30 juni. Det är $ 9, 99 per månad, men gratis under de första tre månaderna. För $ 14, 99 kan du dela din prenumeration med sex medlemmar i din familj (men de definierar det). iTunes och iOS behöver en mindre uppgradering för att köra den här funktionen och Android-användare får en Apple Music-app på hösten.

Vad diskuterades inte

Apple TV: vi förväntade oss ett tillkännagivande om detta och anslutningen med hemmakaket. Det verkar som vi måste vänta med att få information om det ... kanske i höst?

Slutgiltiga tankar

Apple har lagt till några coola funktioner till Mac och iOS, men lägger inte till för många mördarfunktioner. Många av de utmärkta funktionerna som fönsterknapp eller proaktiv intelligens finns redan på andra plattformar. Ändringarna till watchOS 2 och Apple Pay tillagde funktioner som jag trodde borde ha varit där från början. Apple Music har potential att vara enorm eftersom Apple har inventerings- och licensstrukturen för att spela mest musik jag vill lyssna på var som helst.

Du har möjlighet att titta på de videoklipp som presenterades under keynoten idag, och Apple kommer att få hela keynote-händelsen senare senare om du vill titta på den i sin helhet.

Titta på WWDC 2015 Keynote

Uppdaterad 6/9/15 med El Capitan systemkrav.