Apple QuickTime för Windows Security Risk, säger Homeland Security Avinstallera nu (Update)

Som om Adobe Flash Player-säkerhetsutnyttjandet inte räckte för att oroa sig, finns det ett nytt hot för Windows-användare - den här gången från Apple. Säkerhetsfirman Trend Micro meddelade i veckan upptäckten av två nya kritiska sårbarheter i QuickTime for Windows.

Computer Emergency Readiness Team, som ingår i Department of Homeland Security, utfärdat säkerhetsvarning (TA16-105A) på torsdag som kräver att alla Windows-användare avinstallerar programmet.

Trend Micro säger att det inte har upptäckt några aktiva attacker som riktar sig mot de nya funktionshinder som finns (åtminstone inte än). Enligt Trend Micros säkerhetsbulletin:

Vi är inte medvetna om några aktiva attacker mot dessa sårbarheter för närvarande. Men det enda sättet att skydda dina Windows-system från potentiella attacker mot dessa eller andra sårbarheter i Apple QuickTime är att avinstallera det. I detta avseende kommer QuickTime for Windows nu att ansluta till Microsoft Windows XP och Oracle Java 6 som programvara som inte längre uppdateras för att åtgärda sårbarheter och utsätts för allt större risk eftersom fler och fler oöverkomliga sårbarheter hittas som påverkar den.

Men eftersom Apple har övergett QuickTime for Windows och inte längre stöder det, är det enda sättet att skydda dig från en attack att bli av med den. Det här säkerhetsproblemet påverkar bara Windows och inte OS X-system.

Om du har iTunes installerat på din Windows-dator, har du chansen att du även har QuickTime eftersom den kom med i iTunes installationsprogrammet före version 10.5.

Avinstallera QuickTime på Windows

För att avinstallera det från Windows 10, gå till Inställningar> System> Appar och funktioner . Bläddra ner till QuickTime, klicka på den och avinstallera sedan.

För att avinstallera det från Windows 7, öppna Kontrollpanelen och välj sedan Program och funktioner. Hitta QuickTime, högerklicka på det och klicka på Avinstallera. Följ sedan avinstallationsguiden på skärmen.

Tänk på att Apple installerar en massa program med iTunes, och med den här metoden blir du bara av med QuickTime, vilket är vad du vill ha.

Det är dock värt att notera att om du vill bli av med alla spår av QuickTime som den inbyggda avinstalleraren normalt saknar använder du ett program som Revo Uninstaller för att ta bort det.

För mer information om avinstallation av programvara noggrant, läs vår artikel: Hur avinstallerar jag programvara fullständigt på Windows?

Uppdatering 4/18/2016: Apple har varit tyst om den här situationen och idag tillkännagav idag officiellt att den inte längre stöder QuickTime i WallStreet Journal:

Apple bekräftade Wall Street Journal att det inte längre stödjer eller uppdaterar den 11-årige QuickTime 7 för Windows och har lagt fram instruktioner för avinstallation av programvaran. Att hålla den installerad på din dator kan utgöra en risk.

Du hittar artikeln här.

Apple QuickTime är lång i tanden och är inte mycket längre som det brukade vara. Även Apples egen filmtrailers webbplats kräver inte längre det. Personligen kan jag inte ens komma ihåg sista gången jag använde den.

Vad tar du med? Använder du QuickTime på Windows eller har du någonsin använt den? Lämna en kommentar nedan och låt oss veta dina tankar om ämnet.