Aktivera brandväggen för OS X-programvaran

Även om Apple-användare inte gillar att erkänna det, är Mac-mottagare mottagliga för skadliga attacker. Windows-användare har länge känt hur viktigt det är att aktivera och hantera Windows-brandväggen. Det finns också en programvara brandvägg inbyggd i OS X. Så här aktiverar du det.

OS X-brandväggen övervakar både inkommande och utgående anslutningar till Internet. Här aktiverar jag brandväggen i Mac OS X 10.7.3 Lion. Men processen är i huvudsak densamma i tidigare versioner av OS X också.

Klicka först på Apple-ikonen på menyraden och välj Systeminställningar.

Alternativt kan du starta Systeminställningar från Dock.

Skärmen Systeminställningar öppnas. Klicka på Säkerhet och sekretess i den privata raden.

Klicka på fliken Brandvägg och klicka sedan på Start-knappen för att slå på den.

Om du inte har aktiverat brandväggen i OS X tidigare kommer du att få många meddelanden som liknar den nedan. Välj om du vill tillåta eller neka anslutningen till Internet. I det här fallet är det Dropbox så jag vet att jag kan tillåta det.

Om du någonsin tvivlar på en applikation eller process som försöker ansluta till eller från Internet, klicka på Neka. Undersök sedan appen för att ta reda på om det är säkert eller inte. Många gånger försöker skadlig programvara att ringa hem. Att de dåliga killarna får din data och kan använda din maskin som en zombiedator för att infektera andra maskiner.

Medan du får mycket av dessa typer av meddelanden i början, kommer brandväggen ihåg dina val och du behöver inte godkänna ett program varje gång det körs.

Klicka på knappen Avancerat för att se vad som för närvarande körs och tillåtas anslutningar via brandväggen. Om du är paranoid kan du låsa den och blockera alla inkommande anslutningar. Eller tillåter automatiskt signerad programvara för att ta emot inkommande anslutningar. Under förutsättning att programvaran har en giltig certifikatmyndighet, kan tjänster nås från Internet. Om du aktiverar Stealth Mode, svarar din Mac inte alls på paketförfrågningar. Inte ens en Ping-förfrågan.

Standardinställningarna kommer att vara bra för den genomsnittliga användaren. De viktigaste orsakerna till att brandväggen är om du inte står bakom en router i ett hemnätverk. Eller om du går med på ett kontor eller ett offentligt nätverk med flera datorer. Du vet inte vad som finns på andra människors maskiner, så det är bra att ha det extra skyddskiktet Firewall tillhandahåller. Om du loggar in på ett offentligt WiFi hotspot rekommenderar jag starkt att du slår på den som en del av din säkerhetsstrategi.

Eftersom iOS blir mer populär, är Mac också. Vanligtvis är Mac inte benägen för de typer av attacker vi har sett på Windows, men du kan aldrig vara säker. Att ha brandväggen aktiverad, särskilt på ett offentligt nätverk, ger dig sinnesro.