Apple-det mest innovativa företaget för tredje året i rad

Apple är världens mest innovativa företag, enligt en undersökning som ingår i Booz & Company: s FoU-studie. Inte bara har Apple lett för det tredje året i rad, det faktiskt ökade sin ledning väsentligt.

Den årliga studien visar de bästa företagen när det gäller investeringar i forskning och utveckling, liksom hur pengarna spenderas, eller vilken bransch spenderar mer på området. Det är en ganska intressant läsning, och du kan kolla in PDF här.

En del av studien innebär att man bestämmer världens mest innovativa företag. Dessa bestäms av deltagare som omfattar chefer från 700 företag.

För tredje året i rad har Apple toppat det mest innovativa företagsdiagrammet, följt av Google, och 3M kom på tredje plats. Apples archival Samsung kom i fjärde, GE var femte och Microsoft var sjätte.

Ett annat intressant faktum är att över 80% av de svarande namngav Apple ett av de tre mest innovativa företagen, vilket är över 70% förra året. Google är listad som andra, med 43% av de svarande som sätter den i topp tre.

Det som jag tyckte mycket intressant är bristen på korrelation mellan investeringar i FoU och positionen i detta innovationsschema. Titta bara på de företag som spenderar mest pengar på FoU 2011.

Microsoft är det första tekniska företaget i diagrammet, på nummer 5, men sjätte i innovationsschemat. Samsung är fjärde i innovationsschemat och sjätte när det gäller investeringar.

Det roliga är att Apple, med 2, 4 miljarder dollar investerat i FoU, inte är i topp 20 - det är 53: e.

Jag undrar om det innebär att spendera pengar klokt gör mer för ett företag. Eller betyder det att bra marknadsföring gör mer än stora investeringar i FoU?

En annan intressant punkt är att Amazon var med i topp 10 listan av mest innovativa företag för första gången - knackar Facebook ut ur topp 10.