Android: avast! Mobile Security Review

Avast! är en av de mest nedladdade fria säkerhetssuperna som finns på datorn, och nu på Android. Men jag har ett klagomål om avast! mobil säkerhetspaket: det är så robust, vissa människor kanske tycker det är för komplicerat att använda. Annat än det verkar det dock ganska groovy. Låt oss ta en titt.

När det gäller Android-säkerhet, Avast! är hela paketavtalet. Den har en virusskanner, en sekretessrådgivare, applikationshantering, en webbsköld, ett sms och samtal filter, en brandvägg och ett stöldverktyg. Några av funktionerna kräver Root, och några av dem kan användas på en helt lager Android-telefon. Det första jag märkte var att appen kan vara lösenordsskyddad, och vissa delar kräver att du tilldelar ett lösenord. När det gäller resten tittar vi på varje funktion nedan.

Virus Scanner & Firewall
Avast! Mobil säkerhet är utrustad med en standard Android-appskanner som har möjlighet att skanna SD-kortet för skadliga APK-filer också. Skanning kan ställas in på ett helt anpassningsbart schema, vilket är trevligt om du vill ställa in den bara att skanna medan du sover. Skannern bryter inte in i filsystemet, det täcker bara grunderna. Det finns också en levande scanner som äter mycket batteri, men det kan stängas av från inställningsmenyn.

Kom ihåg att groovy app heter Droid Wall? Avast! har sin egen inbyggda brandvägg, och det verkar fungera lika bra. Med brandväggen aktiverad kan du välja och välja vilka appar du vill begränsa åtkomst till internet. Det kommer säkert till nytta om du kör ett lagerrom och du vill inte ha bloatware hogging din 3G med värdelösa uppdateringar. Men som Droid Wall, avast! kräver root för att dess Firewall-funktion ska fungera.

Sekretess Advisor

När du installerar en Android-app visas dess korta behörighetsfönster som låter dig veta vad appen ska ha tillgång till. Avast! tar appbehörigheter och kategoriserar dem för enkel visning. Det kan vara lite oroande att se igenom och se vilka appar som har tillgång till några av dina mest personliga uppgifter. Det här verktyget låter dig inte ändra appbehörigheter, det låter dig bara veta om dem.

Webskärm

Jag kunde inte få webbskärmen att fungera på min SPH-D710 med standardwebbläsaren. Avast! säger att det kontrollerar webbadresser mot en känd databas av skadliga webbplatser. Vissa användare har haft framgång med det, men jag kunde inte få det att hämta några phishing- eller malwarevarningar oavsett hur många farliga webbplatser jag besökte.

Anti-stöld

Om du frågar mig är det här avast! Mobile Security skiner verkligen. Och intressant nog är anti-stöld faktiskt en helt separat app som installeras av själva sviten. Anti-Theft-verktyget packar många funktioner och är lätt den mest komplexa delen av avast! Android-svit. Om du undrar, här är alla saker som Anti-Theft-verktyget kan göra:

  • Slå på GPS automatiskt
  • Fjärrlås / Siren / Torka / Starta om / Torka SD-kort
  • Hämta plats via GPS-koordinater på en Google Maps-sida
  • Inaktivera USB-felsökning för att förhindra att telefonen raderas
  • Avvisa telefonåtkomst till telefoninställningar och programhanterare
  • Tvinga dataanslutningen att fortsätta
  • Anmäl dig via SMS om batteriet är lågt
  • Inaktivera fabriksåterställningsfunktionen genom återställning
  • Starta utgående telefonsamtal på ett avlägset sätt
  • En inställning "Vänner bara" som blockerar ospecificerade nummer från utfärdande av kommandon

Avast! Android Anti-Theft-system kan göra mycket. Med det i åtanke kommer jag inte att kunna gå i detalj över varje funktion, mindre denna översyn blir till en flersidig uppsats, men jag säger att allting fungerar. Jag har inte stött på några fel än, men jag kommer att uppdatera denna recension om jag gör det.

Det finns några fler saker som är värda att nämna. Innan jag pratar om den mest användbara funktionen, vill jag visa dig en ganska praktisk. Avast! suite har ett "Stealth Mode". Inkluderat som en smyg-funktion är möjligheten att tilldela ett alias till appen eller ett falskt namn. Detta falska namn är vad appen kommer att dyka upp som i applådan. Men det slutar inte där, du kan ta det ett steg längre och helt och hållet få appen att försvinna från appdörren och inaktivera alla meddelanden från det också.

Att sätta in stölden i stealth mode gör det allt mer användbart och jag måste hålla med avast! där det står "Om tjuven hittar ett spår av [ett stöldskydd] -applikation, är det mycket troligt att telefonen kommer att stängas av och kasseras." Om det händer, kyss din telefon adjö. Jag har ännu inte sett en telefon som kan vara fjärrdriven, så när den är avstängd kan du inte hitta den med någon typ av återställningsverktyg.

Varje halvständig säkerhetsapp måste ha ett fjärrlokaliseringssystem. Avast! har en, och det fungerar bra, men det är inte det enklaste att använda. Till skillnad från iPhone som har ett webbgränssnitt för funktionen Find My Phone, avast! förlitar sig på sms-meddelanden.

Tack och lov är textkoden inte svår att komma ihåg. Om du inte har aktiverat "Vänner bara" kan du skicka kommandon från vilken textmeddelande som helst, även Google Voice.

Den fullständiga listan med SMS-kommandon finns här. Eftersom det inte finns något webbgränssnitt är kommandolistan ganska lång. Det finns ett kommando för att göra nästan allt på distans, och det nämner också möjligheten att skapa egna SMS-kommandon, men jag försökte inte göra det själv.

För att säkerställa att det fungerade, utfärdade jag lokaliseringskommandot till min telefon med hjälp av Google Voice-textning. Som svar på avast! app svarade på mig med en länk till en avast.com online-karta inom två minuter. Jag var också glad över att textmeddelandet aldrig ens dykt upp på telefonen, så om det var i en tjuvs händer så skulle han inte vara uppmärksam på att jag hade sin plats.

Länken från texten tog mig till online-kartan, som hade de exakta GPS-koordinaterna som anges och en PIN-kod som pekade ut på telefonens exakta plats på Google Maps. Hade min telefon varit hos en tjuvs hus var allt jag skulle behöva skriva ut den här kartan och ta den till min lokala polisstation för hjälp med att hämta min enhet.

Slutsats

Jag är fortfarande stred mot nödvändigheten av en Antivirus-app på Android om du bara laddar ner från den säkra Google Play eller Amazon Market. Google och Amazon skannar sina marknader för skadlig programvara som är bättre än någon app, så det är högst osannolikt att du skulle hitta ett virus där nu. Jag tror avast! Mobile Security app packar tillräckligt med användbara funktioner för att göra det värt att hålla om. Gränssnittet är lite komplicerat, och installation och hämtning av enheten kan vara besvärlig för någon utan teknikupplevelse. Men om du kan komma över krångelet med att installera appen är det väl värt att använda. Många av de viktigaste funktionerna kräver att din telefon är rotad, så om du är bekväm med det, tycker jag att det här är en Android-säkerhetsapp som är värd att kolla. Dessutom skadar det aldrig för att ha ett extra skyddslag på alla dina datoranordningar.