Adobe ger upp på Apple iPhone iPad Bandwagon för bra [groovyNews]

Efter att ha försökt, om och om igen, att få Flash och Air på iPhone och iPad, har Adobe officiellt dumpat idén. Den verkliga pushen kom till en knuff i den här riktningen när Apple uppdaterade sin nya utvecklarlicens som begränsar utvecklarna till att använda API: s som de personligen valde.

Här är termerna från Apple:

3.3.1 - Applikationer får bara använda dokumenterade API: er på det sätt som Apple förordar och får inte använda eller ringa några privata API. Programmen måste ursprungligen skrivas i Objective-C, C, C ++ eller JavaScript som exekveras av iPhone OS WebKit-motorn, och endast kod som skrivs i C, C ++ och Objective-C kan sammanställa och direkt länka mot de dokumenterade API-erna (t.ex. Program som länkar till dokumenterade API: er via ett mellanliggande översättnings- eller kompatibilitetslager eller verktyg är förbjudna).

Denna ändring förbjuder i huvudsak konverterade tredjepartsprogram. Den här ändringen inkluderar Flash till Iphone Packager gjord av Adobe. Naturligtvis är Adobe ganska arg. Huvudproduktschef Mike Chambers skrev en intressant artikel som var inget annat än hate mail, men han hade några bra poäng. Officiellt sade han:

Vi kommer fortfarande att skicka möjligheten att rikta in iPhone och iPad i Flash CS5. Men vi planerar för närvarande inga ytterligare investeringar i den funktionen.

Det främsta målet med Flash har alltid varit att möjliggöra cross-browser, plattform och enhetsutveckling. Det snygga webbspelet du bygger kan enkelt riktas och distribueras till flera plattformar och enheter. Men det här är exakt motsatsen till vad Apple vill ha. De vill knyta utvecklare ner till sin plattform och begränsa sina alternativ för att göra det svårt för utvecklare att rikta sig till andra plattformar. Det finns massor av kommentarer online om detta, så jag kommer inte att belabor punkten

Men med en mer intressant anteckning kommer Adobe Flash & Air att vara tillgängligt för Android-tabletter och andra Android-enheter. Vid denna tidpunkt antar jag att Apple verkligen kunde bry sig mindre. Med 10, 89 miljoner iPods och 8, 75 miljoner iPhones verkar det som att inte ha Flash på sina enheter skadar inte deras 90% vinstökning för 2010 Q1. WOW.