23 Smartphone Apps som inte smälter din hjärna eller gör dig fet

Kära sensationella media: Smartphones är faktiskt bra för din kropp, sinne och andan

Hotkey-frågan i nyheterna dessa dagar är de potentiellt smutsiga effekterna av smartphones på våra mest mänskliga fakulteter: vårt minne, våra sociala färdigheter, vår uppmärksamhet spänner över vår fysiska kondition, även vår förmåga att vara oss själva. Det här är något som mammor och forskare har berättat om "skärmtid" i årtionden: TV-klippa din hjärna, videospel varnar dig i massmord och datort robotar kommer att förstöra civilisationen som vi vet.

Men det jag ser är det här: Sociala medier och Internet är en del av det moderna samhällets tyg. Våra telefoner är en viktig del av att delta i kultur och affärer så mycket som bilar och lastbilar är. Mobil teknik och sociala medier är bara portar till ett stort univers av olika människor, grupper, spel, rörelser, filosofier och applikationer. Där du flyger ditt rymdskepp i dessa galaxer är helt upp till dig.

Jag skulle vilja argumentera för att smartphones, tabletter, webbplatser och sociala medier faktiskt kan förbättra våra hjärnor, våra kroppar och vår känslomässiga intelligens. Och det finns några appar som bevisar det.

I den här sammanfattningen har jag dragit ihop några valbara appar som tar dessa smartphone skrämma taktikrubriker och vrider dem på huvudet genom att göra exakt motsatsen till vad experterna säger att tekniken kommer att göra för din mjuka formbara hjärna.

Lumosity på din smartphone: Förbättra minne och uppmärksamhet

Rubrik : Är sociala medier förkortade vår uppmärksamhet span?

Det här är det klassiska klagomålet mot prylar: att du får en jolt av omedelbar tillfredsställelse varje gång du tittar på din telefon, försvinner vår motivation för att engagera dig i långa medier eller erfarenheter, som böcker, tidskriftsartiklar och faktiska samtal med människor i verkligheten. Smartphones dummer oss ner till nyhetsmatningsläsar, mindless swipers letar efter nästa bild att gilla eller listikel att skumma. Faktum är att vissa studier går så långt som att man säger att skärmtiden orsakar ADHD.

Lumosity är dock en app som är utformad för att återuppbygga dessa fakulteter genom att förbättra ditt minne och uppmärksamhet. Hur gör de det? Tro det eller inte, det är videospel. Det här är inte bara något gammalt datorspel. Dessa är övningar som har utformats av neurovetenskapare för att "förbättra kärnkognitiva funktioner". Med stöd av Human Cognition Project (HCP), lumosity lutar på samma begrepp neuroplasticity som sensationalistiska rubrikerna utgjorde som trådbunden mänsklighetens undergång. Forskningen belyser vikten av neurala vägar som bestämmer dina tankar, känslor, insikter och impulser. Liksom dina muskler kommer dessa vägar beskäras bort eller förstärkas baserat på överanvändning eller underanvändning. I grund och botten är Lumosity utformad för att "stärka och sträcka din hjärna" för att förbättra ett antal kognitiva funktioner, inklusive:

  • Minne: återkallar objektens läge, minns namn efter första introduktionen, lär nya ämnen snabbt och noggrant, hålla reda på flera idéer samtidigt
  • OBS : Håll fokus på viktiga uppgifter hela dagen, förbättra produktiviteten och precisionen på jobbet eller hemmet, koncentrera dig samtidigt som du lär dig något nytt, undviker distraktioner
  • Hastighet : beslutsfattande i tidskänsliga situationer, påskynda kognitiva processer, anpassa sig till förändrade miljöer, reagera snabbt
  • Flexibilitet : kommunicerar tydligt, tänker utanför lådan, undviker fel, multi-tasking snabbt och effektivt
  • Problemlösning : dissekera komplexa argument, göra snabba och exakta uppskattningar, beräkna siffror i ditt huvud, bestämma bästa handlingssättet

Lumosity är en lön webbplats (ca $ 14, 95 i månaden), men det har en gratis version för dig att prova det. Efter inlämning av min ålder och mina mål skapade Lumosity en personlig träningsplan för mig och uppskattade att jag kunde förbättra med 92% på några veckor. Vilket innebär att jag för närvarande är ett komplett vrak, eller de är bara riktigt självsäker på sin produkt.

Kolla in det på Lumosity.

Liknande appar : Fit Brains, PositScience BrainHQ, Memory Trainer (Android), Brain Fitness Pro

OhLife: Skriv privat om ditt liv

Rubrik: Hur prylar och internet gör oss till en nation av känslomässiga korgfall

Sociala medier är uppenbarligen den perfekta odlingsplatsen för narcissism, fördomar, osäkerhet och uppföljning av Jones på en humungous skala. Det verkar som att veta din nästa via News Feed snabbt kan bli ett hinder för att känna dig själv. Vi blir absorberade med de egoslag som en lik eller uppåtbåt ger oss och vi förlorar syn på vad som verkligen gör att vi kryssar och vad som är väldigt viktigt i våra liv. Eller så säger studierna.

OhLife ger dig möjlighet att avlasta en viss toxicitet på ett säkert ställe. Till skillnad från din Facebook-vägg eller en personlig blogg, uppmanar OhLife dig till din dagstidning. Det gör det på ett enkelt, men ändå effektivt sätt. Varje dag skickar ansökan dig med en enda fråga: "Hur gick din dag?" Du svarar med så mycket du vill och slår skicka, och OhLife håller det i en privat samling för din inlärning vid ett senare tillfälle. OhLife kommer då och då att skicka dig en blast från fortiden - en slumpmässig inmatning från valvet för att se vad som händer i ditt sinne då.

Det verkar som ett alltför förenklat koncept, men jag har provat det och det fungerar. Det är roligt hur vi hittar tid att svara på varje enskilt textmeddelande, e-post, Facebook-väggpost och bloggkommentar på en dag. Men vi ställer aldrig tid för bara 15 minuters introspektion och personligt rekord. Genom att dyka upp i din inkorg, blir OhLife kastad i samma skopa saker som vi vanligtvis svarar på. Och för att den är privat, frigör den oss för att vara mer öppen och ärlig än vi skulle kunna vara om vi skickade det på vårt nyhetsflöde.

Jag rekommenderar att du kombinerar OhLife med morgonsidorna eller 750 ord om dagen. Medan det förmodligen är ett verktyg för författare, är övningen att skriva ut tre sidor som är värd vad som helst i ditt huvud bevisat användbart för affärsmän, målare, forskare, hemmakare etc. Tanken är att det rensar dig om all skräp och ger den riktigt bra idélicensen att flöda fritt.

Få OhLife.

Liknande appar och webbplatser : 750words.com, Penzu.com, NaBloPoMo, Day One

Headspace: Mindfulness i en stressig värld

Rubrik: Den kontinuerliga kulturen: smartphones, stress och självmord

På samma sätt som att förlora oss i den sociala miljön kan smartphones vara ett agent för överväldigande överskott. För dem som knyter sig till arbete eller familjen drama via sin telefon, kan telefonen vara en hotline för ångest.

Nyckeln till att hålla ett kallt huvud i en stressig miljö är att öva på tanken. Det vill säga en medvetenhet om dina tankar och förmågan att övervinna de förvirring som kan skymma din dom. Mindfulness är som en muskel, och meditation stärker den.

Meditation apps tenderar att vara ganska enkelt. Trots allt fortsätter allt arbetet i din hjärna. Men en bra appdesign och ett solidt program gör mindfulness träning lättare att hämta. Jag rekommenderar Headspace (on-the-go), som erbjuder ett gratis 10 dagars program.

Liknande appar : Mindfulness Meditation (mental träning), Omvana, Relax helt (Android)

Sömncykel: Sova bättre, känna sig reste

Rubrik: Ljus från elektroniska skärmar på natten kopplad till sömnstörning

Skärmar håller oss vakna. Delvis på grund av det blå ljuset som hindrar melatoninproduktionen, men också för att de spänner oss ut eller stöter oss på adrenalin när vi ligger i sängen eller på soffan. Det här är en del av telefonens huvudplan. Det vill inte att du ska lägga ner det och gå och lägg dig. Det vill att du ska leka med det för alltid och alltid.

Det finns dock en app som vill att du ska få en god natts sömn. Det kallas sovcykel. Sova cykelverk (jag antar av magi) genom att spåra dina sömncykler och låta dig sova genom de djupa sömnfaserna och vakna upp dig under den ljusa sömnfasen. Det här är viktigt eftersom, enligt vetenskapen, om du vaknar under ljusfasen känner du dig bra, men om du vaknar under den djupa fasen kommer du att känna dig som en zombie.

Eftersom sömncyklerna varar i ca 90 minuter kan appen Sova cykelväckarklocka väcka dig under den ideala tiden inom ett 30-minuters fönster. Så, värsta fallet, du vaknar lite tidigare än vanligt. Men du kommer att känna en miljon tid bättre än om du skulle ha snagged 15 mer minuters sömn, men glidde in i en annan djup sömncykel.

Sova Cycle hjälper också genom att hålla nattliga sömnsloggar, inklusive när du gick och lägger dig, när du vaknade, kvaliteten på din sömn och vad du gjorde före och efter sömnen.

Prova sovcykel på din iPhone.

Liknande appar: FitBit, Sleepbot (Android / iOS), Beddit. Också, för att få det perfekta stämningsbruset medan du går av, kolla White White från vår vän Todd Moore på TMSoft. Den är tillgänglig på iOS, Mac, Windows och Android.

Fooducate: Ät hälsosammare

Rubrik: Världens midjelinjer: Effekten av informations- och kommunikationsteknik på fetma

Det är sant, om vi sitter runt Chugging Mountain Dew och snarfing Doritos framför datorn hela dagen, blir vi feta. Men din smartphone kan hjälpa dig att äta bättre på en av de ställen som betyder mest: mataffären.

En av de saker som jag tycker mest frustrerande om den stora livsmedelsindustrin är att matmärkning är ett absolut skämt. I de flesta fall, desto mer hälsoskador har något på paketet, desto mindre hälsosamt är det. ("Mänker ladyfingers protesterar för mycket.") Att läsa näringsfakta och ingredienser hjälper inte heller heller. Är järn glukonatmat eller -posion? Är cochineal extrakt någon form av antioxidant eller är det squished buggar som ger mig dödliga nässelfeber? Och jag kan aldrig komma ihåg vilket är det feta fett och vilket är det dåliga fettet.

Fooducate är en app som förenklar allt det genom att ge populära matvaror en bokstavskvalitet baserad på deras näring. Helt enkelt skanna en streckkod och det ger dig betyg, varför tjänade den den här klassen (mycket bearbetad, mycket tillsatt socker, bedräglig reklam) och bäst av allt, en lista med bättre alternativ. Några av betygen är ganska överraskande-jag har spenderat uppåt i en timme och bara kopplar i slumpmässiga livsmedel som jag tyckte var frisk och överraskad. Ironiskt nog rankas "Healthy Choice" Chicken Parmigiana med låg C (även om det friska valet Rosemary Chicken & Sweet Potatoes får B +). Fooducate har också snabbmat betyg, men det borde vara en brainer: det är synd för dig.

Försök med Fooducate och avlägsna din mat.

Medan vi är på ämnet av midjestilar, ville jag kasta ut några appar som är bra för spårövning också. Dessa kan vara bra motivationsverktyg, så jag inkluderade dem i liknande appar.

Liknande appar: MyFitnessPal, FitBit , Locavore , Seafood Watch , Ät inte det , MyPlate

Slutsats

Din smartphone är ett verktyg. Oavsett om du använder verktyget som en destruktiv distraheringsenhet eller ett konstruktivt träningsverktyg, är det upp till dig. Alla de saker som vetenskapen säger är skadliga för din smartphone kan också vara till nytta. Om du väljer rätt appar och använder dem på rätt sätt behöver din telefon inte vara den smartaste grejen i din skalle.

Använder du en app som förbättrar ditt sinne, kropp eller själ? Dela med oss ​​i kommentarerna .