Windows 8 har nio versioner?

Tro det eller inte, enligt en post i registret för Windows 8 Consumer Preview, kommer den senaste versionen av Microsofts operativsystem att ha minst nio versioner. Tja, sex om du tar bort Pre-Release och Eval-versionerna, men det är uppenbart att Microsoft fortfarande inte har lärt sig lektionen av enkelhet än.

Ta en titt på dig själv genom att titta igenom registret. Kör bara Regedit (skriv regedit i Windows Explorer-sökfältet, till exempel). Navigera sedan till:

 COMPUTER \ HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Komponentbaserad service \ PackageIndex \ Produkt 

(hej, det var en lång!) och du får vad du kan se på skärmdumpen nedan.

Ser tillbaka till Windows 7, de hade också sex versioner men endast tre var allmänt tillgängliga på detaljhandelskanaler - Home Premium, Professional och Ultimate. Å andra sidan sa Microsoft, citerad av PCMag, att det ännu inte har bestämt hur många smaker det nya operativsystemet kommer att vara, och det var fortfarande några månader före utgåvan, det finns fortfarande tid för MS att förenkla saker lite (snälla) som konkurrens (Apple ...).

Varför så många versioner? Tja, Microsoft-spinnet kommer att vara - Att ge Options till sina kunder! Men i den verkliga världen vet vi alla att det hela kommer till pengar. Genom att släppa flera versioner kan Microsoft ladda upp en premie för de mer avancerade funktioner som bara finns i Ultimate eller Enterprise versionerna. I Windows 7 inkluderade dessa funktioner BIT Locker, Branch Cache, DirectAccess, VHD Drive Booting och MUI-gränssnittet för att bara nämna några. De flesta av dessa funktioner var inriktade på företagsmarknaden som har de djupa fickorna.

I slutändan är Microsoft i affärer för att tjäna pengar och jag respekterar det. Som en konsument gnuggar det bara mig på fel sätt.

Vad tror du? För många versioner eller inte en stor sak eftersom du inte använder de flesta av dessa Enterprise-funktioner hemma ändå?