Varför behöver du en avbrottsfri strömförsörjning (UPS)

I alla mina år med datorer kan jag inte komma ihåg att jag inte har en avbrottsfri strömförsörjning (UPS). Det är en av de viktigaste investeringarna du kan göra när du köper en dator. Det skyddar inte bara din maskinvaruinvestering, utan förhindrar förlust av data. ökad användarproduktivitet. Moder Naturen kommer att ha sina ögonblick; det är bara ett faktum i livet. När den elektriska strömmen som går till din enhet inte är stabil kan det få skrämmande konsekvenser för dina datorer och hemunderhållningssystem. Vanliga problem som rör spänning inkluderar blackouts, brownout, noise, spikes och power surger.

Investera i en UPS

Innan vi definierar problemen i samband med oregelbunden spänning, låt oss ta reda på vad en UPS är och hur den fungerar. En UPS är en enhet som ger konsekvent backupffekt under inkonsekventa strömproblem. UPS kan skydda både data och datorutrustning ansluten till den genom att stabilisera spänningen som passerar genom. En UPS finns i en rad storlekar och modeller som riktar sig mot olika typer av utrustning. Några av dessa inkluderar UPS-enheten, Surge suppressor och SPS. Att veta rätten att använda är väsentlig för skyddet av den utrustning du använder.

Olika typer av strömproblem

Jag nämnde tidigare; en UPS skyddar mot vanliga problem som rör elektrisk ström.

Blackout: Även en "power cut" kan hända när en transformator är skadad eller en nedåtriktad kraftledning. Program förbättringar genom åren har förbättrats när situationer som detta uppstår. Om du använde tidigare Windows 95 eller 98 kan du komma ihåg att när ett strömavbrott inträffade och du startade datorn, skulle det utföra ett diagnostiskt test. Med införandet av Windows NT och dess journaling filsystem, återställer Windows från händelsen enklare.

Brownout: Detta händer när det finns en överbelastning av elektriska kretsar. Om du har en hel del elektrisk utrustning ansluten och i bruk samtidigt kan detta utlösa en brownout som leder till strömförlust. Problemet brukar varas under en kort period, men det kan skada din enhet.

Buller: Vanligtvis orsakad av störningar från blixt och generatorer. vilket resulterar i oren ström till dina enheter. Det kan orsaka funktionsfel och eventuella korrupta filer för operativsystemet och programmen.

Spike: En plötslig spänningsökning varar bara en kort stund. Vanliga orsaker till detta är blixt eller återställning av din kraft efter ett brett utbrott. När det händer gör jag vanligtvis all min elektrisk utrustning som jag normalt gör. När strömmen återgår, väntar jag lite för att spänningen ska normalisera innan jag återansluter utrustningen. Vissa elektriska företag kommer att meddela dig om det kommer att bli ett planerat avbrott för underhåll.

Effektstörning : En dramatisk ökning av spänningen orsakad av hushållsapparater, såsom kylskåp eller luftkonditioneringsapparater. Surges går mycket kort, men kan orsaka betydande skador på datorkomponenter.

Vad händer när du inte skyddar din utrustning?

Du kanske märker, i beskrivningarna av dessa olika spänningsstörningar, är en blixtstorm vanligtvis det största hotet mot din utrustning. Vad gör exakt blixten som gör det riskabelt för din utrustning? När blixten träffar en transformator kan den utlösa en kraftig överskott, som omedelbart går genom ledningarna till ditt hus. Överskottet flyttas till din dator från utlopps- eller datalinjerna. Den första komponenten som vanligtvis dör i din dator är moderkortet. Denna effekt kan också utlösa en våg av andra spänningsproblem som skadar andra komponenter i datorn, som hårddisken och RAM.

Välja rätt skydd

Skydda din utrustning är inte en storlek som passar alla sätt. Det finns många lösningar på marknaden som riktar sig till olika miljöer, inklusive ett hem, kontor eller ett stort datacenter. Här är en lista över vad du ska leta efter när du köper en UPS för hemmet.

 • Fullständig överskottssämpning som filtrerar ut en opålitlig spänning som kan skada utrustning.
 • Fel på felindikatorn på platsen för att säkerställa att din utrustning är korrekt jordad.
 • Bullerfiltrering som förhindrar dataskador.
 • Den säkerhetskopiering som är omedelbar i händelse av strömavbrott.
 • Stöder upp till åtta uttag för olika utrustningar. Jag har två datorer hela tiden; vissa UPS-utrustning kommer att innehålla ett batteri backup förutom överspänningsskydd; samtidigt som de har extra uttag med endast överspänningsskydd. I scenarier så här håller jag bara den viktigaste enheten som är ansluten till batteriet på UPS.
 • Din UPS bör stödja skyddet av andra enheter, t.ex. ett nätverk, seriell port och dataanslutningar.
 • Andra funktioner och funktioner för att leta efter inklusive batteriindikator, batterihantering, intelligenta funktioner som automatisk lagring och avstängning. Detta kan vara tillgängligt endast på dyrare modeller.
 • En UPS är en betydande investering, se till att det finns en livstidsgaranti som ingår i ditt köp. Jag har ägt en UPS sedan 2005, trots att batteriet dog för några år sedan, kunde jag få ett ersättningsbatteri till en liten del av kostnaden för att köpa en ny.

Hemberäkningen har utvecklats under åren; Det är inte ovanligt att vissa användare äger en hemmaserver och annan utrustning, t.ex. en NAS-enhet (Network Attached Storage). För sådana konfigurationer kräver investeringar i en UPS mer forskning om dina specifika behov. Det uppenbara är behovet av en mer kraftfull UPS som kan hantera kraven.

En mediaserver fungerar på samma sätt som en filserver som används på ett kontor. De sparar ständigt, hämtar eller behandlar information som streaming till din smarta TV eller mobila enheter. Sådana händelser kan leda till katastrofala dataförluster om strömavbrott inträffar. För en sådan inställning bör du först överväga att investera i en UPS med alternativ som batteribyte, möjlighet att byta ett batteri och intelligenta batteriet. Integration med dina säkerhetskopieringsverktyg är också en funktion av UPS-enheten som du bör titta på.

Obevakad avstängning och strömhantering

Att ha en UPS kommer att förhindra skador på din utrustning, men förutse när sådana händelser kan inträffa är vanligtvis bortom din kontroll. En snabb körning till köket för att göra en smörgås och du kan återvända till ditt hemkontor för sent för att stänga av datorn korrekt. Genom att ha möjlighet till elegant avslutning ger skydd mot förlust av data. Dessa funktioner är allmänt tillgängliga i den medföljande mjukvaran som följer med din UPS. Se till att du kontrollerar efterföljande funktioner när du köper:

 • Automatisk avstängning
 • Användaranmälan om strömförlust
 • Anpassningsbara avstängningskommandon
 • Behållningsläge.
 • Varning för batteribyte.
 • Hanteringsverktyg: statusvisning, körtid, händelselogg, fjärrstyrning via webben eller fjärrdatorn
 • Miljö: temperatur, fuktighet

Drift av din UPS-säkerhetskopiering korrekt

Att använda din UPS effektivt är viktigt. Jag medger att jag ibland har varit lite naiv om detta. Vissa användare kan tro, en UPS betyder att det roliga aldrig kommer att sluta, vilket innebär att du kan fortsätta spela, lyssna på låtar eller bara lämna datorn i viloläge. Nej. Vad du bör göra är att använda möjligheten att stänga ut utrustningen graciöst. Vissa UPS-enheter ger upp till 1 timmars säkerhetskopieringskraft. Använd den här tiden för att stänga av och stänga av all utrustning.

En UPS är inte en skyddsängel för alla enheter. En enhet som du aldrig ska ansluta till en UPS är en skrivare. Det kan leda till att skrivarmotorn brinner upp. En skrivare kommer att köa oavsett jobb där det ska skrivas ut. När strömmen återgår, återgår det normalt till utskrift. Ett enkelt överspänningsskydd skulle vara tillräckligt.

Att äga datorutrustning är en stor investering och att skydda den borde ha högsta prioritet. Lyckligtvis kan en UPS hjälpa till att skydda din utrustning mot effekterna av både konstgjorda och naturkatastrofer.

Vad om överspänningsskydd

I själva verket borde du definitivt ansluta din dator och hemunderhållningsenheter till ett överspänningsskydd. Ett överspänningsskydd ger ingen strömbackup, men skyddar din utrustning mot skador.