Varför och hur man använder Chromebook Recovery Utility + Felsökning

Precis som det är en bra idé att skapa en Windows 10-återställnings USB-enhet när du får en ny dator, är det meningsfullt att skapa en Chromebook-återställningsenhet. Beviljas, det är mycket svårare att tegla en Chromebook än en Windows-bärbar dator; De flesta Chromebook-problem kan lösas med en fabriksåterställning eller en Powerwash. Men om det misslyckas kan du installera om Chromebook OS-bilden från början med hjälp av Chromebook Recovery Utility.

Det finns ett litet problem: Chromebook Recovery Utility är en smärta i nacken. Det tog mig flera försök på flera datorer med flera USB-enheter och SD-kort för att få det till jobbet. I detta genomgång försöker jag leda dig runt några av de snubblar jag stött på.

Obs! Tidigare kan du skapa Chromebook-återställningsskivor med hjälp av Chrome: // imageburner. Chromebook Recovery Utility ersätter detta.

Hur fungerar Chromebook Recovery Utility (Ibland)

Processen för att skapa ett Chromebook Recovery Utility ska vara foolproof. Du kan göra det på din Chromebook eller en annan dator, som en Windows-dator eller en MacOS-dator.

Denna metod fungerade felfritt för mig på MacOS 10.12.2 med ett SanDisk 8 GB SD-kort.

Så här går det normalt:

 1. Använd en dator med en Google Chrome-webbläsare, ladda ner Chromebook Recovery Utility från Chrome Web Store.
 2. Klicka på Komma igång .
 3. Identifiera din Chromebook genom att skriva in ditt modellnummer eller välja det från en lista. Om du kör Chromebook Recovery Utility på din Chromebook visas det automatiskt ditt modellnummer.
 4. Klicka på Fortsätt .
 5. Sätt i en tom USB-enhet eller SD-kort som du inte har något emot att radera. Välj det på rullgardinsmenyn och klicka på Fortsätt .
 6. På nästa skärm dubbelkontrollerar du att du har valt rätt enhet (du raderar all data på den) och klickar på Skapa nu .
 7. Chromebook Recovery Utility börjar börja ladda ner ChromeOS-bilden. När det är klart kommer det automatiskt att packa upp det och skriva det till din enhet.
 8. När det är klart kommer du att se en skärm som säger "Framgång! Ditt återställningsmedia är klart! "

Nu kan du ta bort återställningsmediet och lagra det på ett säkert ställe tills det är dags att återställa din Chromebook (förhoppningsvis aldrig!).

Alternativ metod för att skapa en återställningsskiva med Chromebook Recovery Utility

Den vanliga metoden för att skapa en USB Chromebook Recovery-enhet fungerade inte för mig på min Windows 10-dator eller Chromebook. Jag har så småningom fått det att fungera med hjälp av de två avancerade alternativen i verktyget: Radera återställningsmedia och Använd lokal bild .

Obs! För att hitta den lokala bilden gick jag till den här webbplatsen: Mitt Chrome-hem. Jag vet att bloggen ser lite skumrig ut, men de direkta länkarna de tillhandahåller går till dl.google.com vilket är legit Google-servern. De har just gjort arbetet med att gissa eller omvända de faktiska platserna där verktyget hämtar bilderna från. Om du är i tvivel, tryck på CTRL + J och bekräfta på nedladdningsidan som zip-filen kom från google.com när din bild har laddats ner.

 1. Använd en dator med en Google Chrome-webbläsare, ladda ner Chromebook Recovery Utility från Chrome Web Store.
 2. Sätt in återställningsmediet i datorn.
 3. Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger och välj Radera återställningsmedia .
 4. Välj det media du vill radera från rullgardinsmenyn och klicka på Fortsätt .
 5. Bekräfta att du har valt rätt media och klicka på Radera nu .
 6. När "Din återställningsmedia har blivit raderad" visas, klickar du inte på Klar .
 7. Klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger och välj Använd lokal bild .
 8. Bläddra till en lokal bild som du har laddat ner och öppna den. Du behöver inte pakka ut det, men du kan få bättre resultat om du gör det.
 9. Välj det media du vill använda och klicka på Fortsätt .
 10. Bildbehandlingsprocessen fortsätter som vanligt, förutom att nedladdningssteget hoppas över.

Detta fungerade för mig på min Windows 10-dator med ett SanDisk 8 GB SD-kort när inget annat skulle. Otroligt nog, efter att jag lyckats med det, fungerade det med hjälp av den vanliga metoden utan hitch med min SanDisk 16 GB Cruzer Blade USB. Det är möjligt att det här är en problem med nätverksanslutningen och något har gått fel med den inbyggda Chromebook Recovery Utility Downloader. Vissa användare har rapporterat framgång genom att inaktivera sina antivirusprogram när de laddar ner bilden.

Om du fortfarande har problem, läs vidare. Om inte, hoppa över hur du använder ditt Chromebook-återställningsmedium.

Fel: Det gick inte att pakka ut filen. Var god försök igen.

Jag stötte på detta när jag använde en SanDisk Cruzer Blade 16 GB på min ASUS Chromebook Flip C100PA. Jag hittade aldrig en lösning. Det kan ha varit en misslyckad nedladdning eller otillräckligt utrymme på min Chromebook-lagringsenhet. Men jag kom aldrig till botten av detta och använde bara en Macbook Air istället.

Okänt fel: Processlanseringen misslyckades med kod 0000003eb. Var god försök igen.

Jag stötte på detta när jag försökte en Kingston DataTraveler 4 GB och min SanDisk 16 GB USB och min SanDisk 8 GB SD-kort på min Windows 10-dator.

Lösning : Jag har det här jobbar på min Windows 10-dator med hjälp av Radera återställningsmedia och Använd lokala bildalternativ (se ovan). I synnerhet när jag använde dessa alternativ, blev jag ombedd av fönstret Användarkontokontroll (UAC) under båda dessa steg. Jag tror att det här kan vara en aning om det underliggande problemet. På ett sätt försökte jag köra Chromebook Recovery Utility som administratör för att se om det löste problemet, men det gjorde det inte. Hittills är den enda metoden som har fungerat för mig att använda en lokal bild som beskrivs i stegen ovan.

Jag kan inte använda min USB-enhet efter att ha försökt använda Chromebook Recovery Utility

Chromebook Recovery Utility gör några ganska radikala ändringar på din USB-enhet för att förbereda den för användning som ChromeOS-återställningsmedier. Om du vill använda full kapacitet på din enhet till normala ändamål igen, använd Chromebook Recovery Utility för att radera hårddisken. Se stegen ovan (stanna bara innan du applicerar den lokala bilden).

Jag får som en miljon meddelanden som säger "Du måste formatera disken i enhet X: innan du kan använda den."

Ja jag med. Jag tycker att det bara är en koll på hur Windows upptäcker enheterna innan de skrivs till dem. Du kan stänga dem alla samtidigt genom att högerklicka på ikonen Filutforskare på aktivitetsfältet och klicka på Stäng alla fönster .

Efter det hade hänt mig, hade jag en massa fantom USB-enheter som visas i File Explorer med de drivrutinerna. De kvarstod ens efter att jag raderade enheten, tog bort enheten och startade om datorn. Jag satte in enheten igen, slog ut en eller två och tog bort enheten och det blev av med dem. Ganska konstigt.

Så här återställer du en Chromebook med hjälp av ChromeOS Recovery Media

Om du antar att du skapade återställningsmediet utan problem, så gör du vad du gör om du får det rädda felet "Chrome OS saknas eller skadas".

 1. Ta bort alla kringutrustning från din Chromebook.
 2. Ange återställningsläge genom att trycka på Esc + Uppdatera och strömbrytaren samtidigt. Håll ned knapparna tills du ser ett meddelande på skärmen.
 3. Om du har en Chromebox eller Chromebit kommer det att finnas en dedikerad återställningsknapp. Kontrollera din användarhandledning för dess plats.
 4. När du uppmanas sätter du in återställningsmediet och följer instruktionerna på skärmen.

Här är några av de skärmar jag såg när jag återhämtade mig.

Här är "Chrome OS saknas eller skadas. Vänligen sätt in ett återställnings USB-minne eller SD-kort "-skärm. Du kan ändra språket längst upp till höger. Modellnumret är längst ner. Du kan använda det här när du hämtar bilden.

När du har anslutit din återställnings USB börjar den automatiskt verifiera bilden.

Första gången jag gick igenom processen fick jag det här felet: "Ett oväntat fel har inträffat. Vänligen se denna URL för felsökningstips: https://www.google.com/chromeos/recovery ". Jag skapade mitt återställningsmedia, och det löste problemet.

Under min framgångsrika återhämtning fick jag denna tomma framstegsrad. Jag vet inte om det här är normalt, men det fungerade bra.

Nästa skärm säger: "Systemåterställning pågår ..." Processen tog cirka fem minuter.

På skärmen "Systemåterställning är komplett" kommer du att uppmanas att ta bort återställningsmediet. Din Chromebook startar om automatiskt, och det kommer att bli som om du bara tog det ur lådan.

Slutsats

Så där har du det. Det snabba och enkla Chromebook Recovery Utility är extremt motbjudande och fläckigt, åtminstone från tidpunkten för det här skrivandet. Med tanke på följande om du kämpar:

 • Verktyget är picky om vilken typ av media du använder. Vissa säger att SanDisk-enheter inte fungerar, och jag trodde att det var mitt problem först. Men jag fick så småningom jobbet på en SanDisk Cruzer USB-minnepinne och ett Sandisk SD-kort.
 • Du får bättre lycka om du formaterar enheten med hjälp av Chromebook Recovery Utility först.
 • Du kommer också ha bättre tur om du laddar ner din bild separat och tillämpar den med alternativet Använd lokal bild . Se ovan för de här instruktionerna.
 • När du hämtar med Chromebook Recovery Utility, se till att du har en bra anslutning och ditt antivirus är tillfälligt inaktiverat.
 • Om du får det här att fungera på en Chromebook (det vill säga att göra en Chromebook-återställnings USB-enhet på en Chromebook), låt mig veta. Jag har bara fått det att fungera i Windows och MacOS.

Har du haft lycka till med Chromebook Recovery Utility? Har du någonsin legitimt behövt en Chromebook-återställningsenhet? Berätta om det i kommentarerna!