Varför behöver min dator starta om efter att ha installerat programvara?

Fråga till dig MrGroove - Med lanseringen av Windows 7 lovade Microsoft att omstart skulle vara en varierande "sällsynt" sak men nu när jag har kört den i över 6 månader, uppstartar det fortfarande under och ibland även innan jag installerar några nya programvara. Varför behöver vi starta om datorn så ofta? Hur kommer varje gång en systemändring uppstår krävs en omstart? Varför behöver de flesta program omstart efter installationen?

1. Varför krävs omstart?

Många applikationer och Windows-uppdateringar kräver åtkomst till centrala systemfiler, som alltid används när Windows körs. För att ett program ( eller uppdatering ) ska kunna integrera sig i de obligatoriska Windows-komponenterna måste filerna som representerar komponenterna inte användas. Eftersom de flesta av systemfilerna används medan Windows körs finns det inget annat sätt att slutföra installationen utan att starta om.

Ärligt talat har Microsoft gjort ett bra jobb för att minimera omstart, men de kommer såväl som utgivare av tredje part av programvaran att normalt fel på försiktighetssidan och uppmanar dig att starta om om en krävs från programinstallationen. Många till exempel under en mjukvarupatch eller uppgradering för att göra en fullständig avinstallation, få en ren omstart och installera om programvaran för att förebygga eventuella problem och samtal till deras supportbord ... Kan inte säga att jag skyller på dem. ;)

2. Finns det några program som kan berätta när jag ska starta om?

Ja. Ett bra exempel är WhyReboot - en liten portabel applikation som kan berätta om du verkligen behöver starta om eller inte. Som nämnts ovan kommer vissa applikationsinstallatörer att be dig att starta om som en säkerhetsåtgärd trots att du inte behöver starta om tekniskt. Om du någonsin lämnat framför det redundanta meddelandet "Vill du starta om nu?" Igen, kommer en snabb körning av WhyReboot att informera dig om eventuella pågående operationer, vilket sparar dig besväret med att behöva gå till registret.

3. Var är listan över pågående operationer vid omstart lagrad?

Listorna lagras i registret i:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ PendingFileRenameOperations

och i:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ Currentversion \ Installer \ InProgress

Med namnen på strängplatserna skulle du redan gissat vad de handlar om - den första är för alla pågående filbyten, byter namn, radering och andra, och den andra är den plats där Windows skriver ner alla installationer pågår ( vilka applikationer tvingar omstart). Vi rekommenderar att du inte röra något av innehållet i någon av strängarna, för att du bara säger - det bästa fallet om du rör på dessa filer måste Windows installeras på nytt på grund av en felaktigt installerad uppdatering. Jag antar att du fortfarande kan använda dessa strängar informativt, för att förstå vilka systemfiler en uppdatering (eller applikation) modifierar vid installationen.

4. Finns det ändå att redigera kärnfiler medan de används?

Nej. Inte alls. En omstart är det enda och enda sättet att ändra en kärnsystemfil eller en fil som används. Visst kan du tekniskt avsluta processen som använder den filen, men sluta sådana processer medan Windows körs kan helt krascha din dator. Dessutom är omstartar inte så smärtsamma. Det är inte som om du behöver starta om flera gånger om dagen. Att vara den nördiga killen jag är, installerar programvara och uppdaterar varje dag, min personliga rekord för de flesta omstartar på en dag är bara 10 ( antar ... ).

Har du en geekfråga?

Har du en fråga till laget här på ? Det finns flera sätt du kan fråga! Skicka din fråga i vårt gratis forum, Skicka mig ett mail på !