Vad är spoolsv.exe och varför går det?

Du läser nog detta eftersom du hittade spoolsv.exe som körs på din dator, och du vill veta vad det är. Goda nyheter, det är inte ett virus; vanligtvis ändå. Det är faktiskt en process som skapats av Microsoft som körs i nästan alla versioner av Windows där ute, även Windows 8. Spoolsv.exe hanterar utskriftsjobb, inte mycket annat. För mer information läs vidare.

Enligt beskrivningen i Process Explorer "Den här tjänsten spolar utskriftsjobb och hanterar interaktion med skrivaren. Om du stänger av den här tjänsten kan du inte skriva ut eller se dina skrivare. "Spoolsv.exe är Windows Print Spooler, dess beskrivning i Task Manager varierar beroende på vilken version av Windows du använder.

Under normala förhållanden fungerar en utskriftsspooler som en kö för att skicka dokument till skrivaren. De flesta skrivare kan inte hantera utskriftskö av sig själva, så de är beroende av programvaran som skickar dem utskriftsjobb för att hantera dem. Utan Windows Print Spooler-tjänsten skulle du inte kunna skriva ut mer än ett dokument åt gången och alla dokument som inte skickades direkt till skrivaren skulle inte skrivas ut. Det är en användbar tjänst, om du inte har en skrivare.

Vissa användare, vanligtvis de som inte har skrivare, har rapporterat att Spoolsv.exe kan använda en svimlande del av CPU eller Memory. Och det händer, men bara under vissa omständigheter. Om du har flera dokument i kö för att skriva ut, men det går inte att skriva ut dem, kommer skrivarens spooler att beskatta systemet mer än vad det borde för att behålla all data i kö som ska skrivas ut. Hög CPU-användning kan också uppstå om ett virus med ett kopikattnamn har infekterat datorn som maskerar sig som Spoolsv.exe

Spoolsv.exe har inte ett mycket högt systemavtryck på endast 1.100k och du borde fortsätta att köra det. Men om du inte har fysisk eller virtuell skrivarinställning på din dator behöver du inte den. Inaktivera processen är ganska lätt, och här är stegen att göra det.

I Windows Start-menyn gör du en sökning efter "tjänster". I Windows Vista och 7 kan detta göras från Start-menyn Orb. I Windows 8 börjar du bara skriva ordet och sökfönstret kommer att visas. Du måste också välja kategorin Inställningar i resultatlistan i Windows 8.

Från servicemenyn rulla ner till Skriv ut spooler och högerklicka eller dubbelklicka på den för att öppna dess Egenskaper.

Från fönstret Skriv ut spolaregenskaper ändras starttypen för att inaktiveras. Du kan också Stoppa tjänsten nu med Stop-knappen om du vill bli av med den nu, snarare än att vänta på din nästa omstart.

Slutsats

Spoolsv.exe är en användbar Windows-process skapad av Microsoft. Det är viktigt för utskrift, och brukar inte orsaka några problem. Om du inte gör några utskrifter kan du bli av med det, eller bara avsluta processen från Aktivitetshanteraren. Spoolsv använder inte mycket resurser under normala förhållanden, och de flesta användare behöver inte bry sig om det.