Vad är RuntimeBroker.exe och varför går det?

Om du går igenom Task Manager på en Windows 8-dator har du säkert sett RuntimeBroker.exe som körs i bakgrunden. Är det säkert? Är det ett virus?

Goda nyheter - Runtime Broker-processen skapades av Microsoft och är en kärnprocess i Windows 8 och Windows 10. Vill du veta mer? Läs vidare.

Om du bara har loggat in på Windows 8 eller Windows 10 och inte har kört några appar ännu ser du förmodligen inte RuntimeBroker.exe ännu. RuntimeBroker.exe utlöses av Universal apps, och om processen slutar, stängs alla öppna program direkt omedelbart.

Så vad gör det? Tja, handlar Runtime Broker om att en app förklarar alla sina behörigheter (som att komma åt dina foton) och informera användaren om det är tillåtet. Det är särskilt intressant att se hur det fungerar när det är kopplat till tillgång till hårdvara, till exempel en apps förmåga att ta webbkameror. Tänk på det som mellanhand mellan dina appar och din integritet / säkerhet.

En snabb titt genom strängarna i processen visar att Microsoft-definitionen av Runtimebroker.exe är en del av "Processes for Windows Partial Trust Components." Du kan hitta de flesta av dess relaterade registerposter och processen själv på dessa platser:

  • HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ WindowsRuntime
  • C: \ Windows \ System32 \ RuntimeBroker.exe

Minneläckor

Kort efter OEM-utgåvan av Windows 8 och Windows 10 började användarna rapportera minnesläckor associerade med RuntimeBroker.exe. Resultatet av dessa läckor är ett enormt avlopp på fysiska systemresurser som kan orsaka att RuntimeBroker använder flera spelminne. Förknippade med dessa läckor är tredjepartsprogram som implementerar en Live Tile-uppdateringsfunktion som heter "TileUpdater.GetScheduledTileNotifications." När kakeluppdateringen körs skickar Windows begäran, men släpper aldrig det minne som är associerat med funktionen.

Observera att varje uppdateringssamtal använder en liten mängd minne. Effekten snowballs som förfrågningar skickas emellertid upprepade gånger över tiden, och minnet blir aldrig omfördelat. För att åtgärda detta krävs att utvecklaren av appen ändrar hur Live Tile-uppdateringarna fungerar för den aktuella appen med läckan. Som slutanvändare är det enda alternativet att undvika att använda några appar med sådana minnesläckor och vänta på att de uppdateras.

Slutsats

RuntimeBroker.exe är en säker Microsoft-process som ingår i Windows 8 och Windows 10 för att hjälpa till med appbehörigheter. Den har ett ljust systemavtryck, med mindre än 3000 k RAM. Du kommer inte att se en prestationsfrekvens från denna process som körs i bakgrunden. Denna process bör lämnas ensam om du inte letar efter ett snabbt sätt att stänga av alla dina appar.