Använd Microsoft Pro Photo Tools för att hålla reda på dina foton

Precis som de flesta som äger en digitalkamera tar jag mycket bilder och tyvärr känner jag mig ibland som att jag spenderar mer tid att hitta mina bilder än att titta och njuta av dem ...

Innan jag hittade Microsoft Pro Photo Tools trodde jag att svaret var Google Picasa APP. Men efter att ha importerat mina 10 + tusen foton tog foto taggen bara vägen till långa.

Även om Picasa är en bra app för visning, beröring och hantering av dina bilder - det är taggning och METAdata redigeringsverktyg blek i jämförelse med Free Microsoft App Microsoft Pro. Fotoverktyg 2.2.

Med hjälp av Pro Photo Tools 2 är taggar bilder en snap, och det är bara ett av över ett par dussin funktioner som gör att du kan lägga till eller ändra metadata i var och en av dina foton eller grupper av foton.

Vad är fotometadata och varför bryr jag mig?

Under årens lopp började digitalkameror och bildredigeringsprogramföretag inse att de kunde infoga " MetaData " ( EXIF eller IPTC ) i foton av olika skäl. Först innehöll denna metadata bara grundläggande saker som Kamera typ, Datum, Bildnummer, etc. Eftersom Kameror och Fotoredigeringsverktyg blev mer och mer avancerade gjorde det även EXIF ​​och IPTC-metadata.

Denna automatisk metadata innehåller vanligtvis saker om det aktuella skottet som Datum, Tid, Slutartid, Kameratyp, ISO, Flash-läge, Bredd, Höjd, Upplösning och Plats (om kameran har en inbyggd GPS) för att bara nämna några . Även om detta är väldigt användbart är kameror inte intelligenta nog för att lägga till beskrivande sökord eller etiketter på bilderna som beskriver VAD fotot är eller som finns på bilden. Det här tomrummet är där Microsoft Pro Photo Tools kommer in.

Med det fria Microsoft-verktyget kan du lägga till nya metadata på bilderna för att inkludera allt från vart taget, vem tog det och vem / vad som var i skottet. De senaste Foto Verktyg som Picasa, Flickr, Smugmug, etc. alla använder foto Metadata. Men genom att lägga till ytterligare metadata blir inte bara bilderna roligare att titta på, men du kan också enkelt hitta dessa FOTO i en höstack när, som jag, har du 10 000 bilder och 1, som du vill hitta. Ju mer data, desto bättre bebis! För de av oss som inte har en GPS inbyggd i vår kamera, kan dessa specifika metadata också läggas till dina bilder med Microsofts fria verktyg. Detta verktyg är väldigt groovy eftersom de flesta av de nämnda verktygen kommer att dra GPS-metadata och visa dem på en karta senare! Ja, väldigt groovy!

Med hjälp av Pro Photo Tools skriver jag vanligtvis in följande metadata för varje foto:

  • Titel, Nyckelord (bra plats för folks namn), Beskrivning - Metadata hjälper mig att hitta mina bilder OCH hjälper de som tittar på mina foton på min Private Flickr-sida och personliga sidor förstår skotttexten, resan etc. och känner igen folket i skottet
  • Plats - Min kamera har ingen GPS, så det är här jag lägger till GPS / GEO-informationen
  • Datum och tid - Min kamera infogar dessa data, så jag förstår inte med det här (vanligtvis)
  • Fotograf - Jag lägger alltid till i detaljerad Fotografinformation för upphovsrättsskäl

Microsoft Pro Photo Tools Tips

En sak jag tycker om verktyget är möjligheten för mig att satsa redigera mina bilder.

1: Som alla andra Windows / Microsoft-program, välj alla foton med hjälp av CTRL-A eller klicka och dra din mus över bilderna för att välja dem alla. Du kan också hålla ner CTRL och sedan klicka på dem en i taget för att välja bara de du vill redigera. Jag gör detta när du lägger till sökordsdata och grupperar foton med olika personer i dem.

VIKTIGT: # 1 är ett viktigt tips eftersom nästan DAGLIG ... Jag lägger till en massa metadata på mina bilder för att inse att jag inte har hela batchen vald. DANG, nu måste jag välja dem alla och RE-ADD metadata ... grrrr

2: Eftersom jag använder Google Picasa Client App (inte förvirrad med Google Picasa Web Albums) för att lagra, redigera och visa alla mina foton är det enkelt att bara dra och släppa foton från Picasa till Pro Photo Tools. Då kan du enkelt och snabbt lägga till alla metadata. När du är klar spara dina ändringar i Pro Photo Tools, stäng sedan Picasa och öppna den igen och Tadaa, så importerar Picasa alla nya metadata. Du kan söka iväg eller använda Google Earth om du har lagt till i GPS-metadata.

3: Vissa människor kan argumentera och säga "Varför lägger metadata till foton när jag bara kan tagga mina bilder på Flickr?" Mitt svar på detta är MOBILITY. Om du lägger till metadata i dina ORIGINAL foton, oavsett var du kan ladda upp dem, kommer filerna att ha den data inbäddade. Detta steg är viktigt eftersom du aldrig vet om tjänster som Flickr fortfarande kommer att ligga kvar i xx år. Dessutom är du klar när du lägger till metadata på dina foton. Du behöver inte tagga dina foton med Flickr eller en annan tjänst. Så personligen tycker jag att det är både smart för långsiktiga skäl och en tidsbesparare att lägga till data i filerna från början.

4: När du fyller i MetaData-fotografen och andra data som du vill lägga till, kryssar över till beskrivningsområdet och tryckerupphovsrättsknappen till Auto. Bifoga Copyright-uppgifterna baserat på informationen du angav och datumet för fotot.

5: Mitt sista tips är SPARA dina ändringar. Tryck helt enkelt på CTRL + ALT + S eller, Klicka på Arkiv, Spara alla bilder med nya data. Det är ett enkelt förmodligen onödigt förslag. Men jag skulle HATE för dig att spendera 5 minuter att lägga till i alla dina data och förlora det ... OUCH.

Pro Photo Tools 2 Funktioner från MSFT-webbplatsen:

Nytt i Microsoft Pro Photo Tools 2

  • Stöd för att läsa och skriva metadata till / från XMP-sidbilar så att metadata samverkar med Adobe-produkter. Detta är förutom att läsa och skriva från filen.
  • Användare kan konvertera från RAW till JPEG, TIFF och HD Photo med "As Shot" -inställningarna. Detta inkluderar möjligheten att ändra storlek på bilden.
  • Användare kan visa den faktiska RAW-bilden utöver miniatyrer
  • Stöd för 64-bitars Windows
  • Stöd för internationella lokaler
  • Förbättrat användargränssnitt för geotagging

Geotagging med flexibilitet

Som geotagging vinster popularitet, fotografer vill kunna snabbt identifiera platsen för sina bilder. Med Pro Photo Tools kan du samla platsinformation från en mängd källor och tillämpa den på metadata i dina bilder.

Fastställ platsnamn automatiskt

Med Pro Photo Tools kan du automatiskt ange det faktiska namnet på den plats där ett foto togs baserat på GPS-koordinaterna. I stället för siffror får du de "riktiga" namnen, och den informationen kan sedan sparas i metadata för dina foton.

Bestäm GPS-koordinater från platsnamn

Bara för att du inte alltid har haft en GPS-mottagare betyder inte att du inte kan tilldela GPS-koordinater till dina foton. I själva verket använder du kraften i Microsoft Live Local, kan du bestämma GPS-koordinaterna där något foto togs baserat på platsnamnsinformation i bildmetadata. GPS-koordinaterna kan sedan läggas till metadata för dina foton och bilderna ritade på en karta.

Identifiera plats på en karta

För maximal flexibilitet när du tilldelar en plats till en bild kan du navigera till den exakta platsen där du tog ett visst foto och tagga fotot med den platsinformationen baserat på en viss position på kartan.

Visa bilder på en karta

Så coolt som det är att ha GPS-koordinering av information som är kopplad till dina bilder, för att verkligen få en känsla av plats med dina bilder måste du se dem på en karta. Pro Photo Tools använder Windows Live Local för att visa dina bilder på en världskarta, inklusive möjligheten att visa dina bilder på en vanlig karta eller en satellitvy över världen.

Redigera bildmetadata

Metadata har blivit allt viktigare för fotograferna som ett sätt att hantera och organisera sina bilder. Bland de många saker det gör är en rik förmåga att söka efter bilder. Du kan nu uppdatera ett stort antal metadata för dina bilder med Pro Photo Tools, och att metadata lagras i den faktiska bildfilen, så vart ditt foto går går dina data.

RAW-stöd

Genom att utnyttja Windows Imaging Components (WIC) kan vi ge stöd för alla RAW-filformat (förutom TIFF och JPEG) för vilka en codec har utvecklats. Och det innehåller de flesta RAW-filformat. Inte bara kan du se dina RAW-bilder inom Pro Photo Tools, du kan också uppdatera metadata-inklusive GPS-koordinater-direkt i filen. Den uppdaterade metadata lagras i RAW-filen, inte i en besvärlig "sidvagn" -fil. (För information om hur du hämtar codecs för dina RAW-bilder eller andra filformat, besök Codecs for Windows.

Sträckbarhet

Pro Photo Tools byggdes med töjbarhet i åtanke. I stället för att skapa ett engångsverktyg skapade vi en ram som vi kan utnyttja för framtida verktyg. Det gör att vi kan lägga till ytterligare funktionalitet i framtida versioner av Pro Photo Tools mer effektivt. Det betyder att du kommer att få fler funktioner tidigare.

Så ge Microsoft Pro Photo Tools ett försök och låt mig veta vad du tycker om det. Kombinerad med ett utmärkt skrivbord App som Google Picasa (tillgängligt på MAC och PC nu), det kan verkligen vara en vinnande combo (plus, båda är gratis :)

Taggar: metadata, iptc, exif, microsoft, pro-foto-verktyg, picasa, google, flickr, smugmug, foton, tagging