Ultimate Windows 10 Backup and Restore Guide

Vi kan inte säga tillräckligt, att säkerhetskopiera datorerna är en av de viktigaste sakerna du behöver göra. Om din enhet kraschar eller du blir skadad av skadlig kod eller ännu värre, ransomware och du inte har en säkerhetskopia, har du ingen lycka till.

Du kan förlora dina viktiga dokument, bilder och andra filer. Windows 10 har nya sätt att säkerhetskopiera och återställa datorn, såväl som traditionella metoder. Här är en titt på sätt som du kan se till att dina data är säkra.

Använd filhistorik

Först introducerad i Windows 8 är File History ett inbyggt verktyg som låter dig återställa filer som du eventuellt kan ta bort. Tänk på det som Time Machine i Apples MacOS. För att kunna använda den behöver du en extern hårddisk, stor kapacitet flash-enhet, eller du kan också använda en nätverksplats.

Det säkerhetskopierar regelbundet dina favoriter, kontakter, skrivbordsposter, filer, mappar etc. Du kan också konfigurera det för att utesluta vissa mappar och ange hur ofta det sparar kopior av filer.

För mer, läs vår artikel: Så här konfigurerar du och konfigurerar filhistorik i Windows 10.

Skapa en systembild

Ett annat inbyggt verktyg gör att du kan skapa en fullständig systembild av din enhet. När du skapar en, kan den användas för att återställa filer eller återställa hela datorn om du inte kan starta upp. Möjligheten att skapa en systembild har varit en häftning i tidigare versioner av Windows.

Om du fortfarande kör Windows 10 version 1151 eller Build 10586 öppnar du den klassiska kontrollpanelen och väljer Backup and Restore (Windows 7).

Om du kör Windows 10 årsjubileumsuppdatering (Bygg 1607) öppnar du Inställningar> Uppdatering och säkerhet> Säkerhetskopiering och sedan på Gå till säkerhetskopiering och återställning (Windows 7 ).

Läs vår artikel: Så här skapar du en systembildsbackup i Windows 10

Skapa en USB-återställningsenhet

Genom att skapa en återställningsstation kan du starta datorn från USB-enheten och få tillgång till avancerade startalternativ och återställa ditt system. Med de avancerade verktygen kan du felsöka problemet.

För detaljerad information läs: Så här skapar du en USB-återställningsenhet

Skapa en systemåterställningspunkt

Du bör skapa en återställningsplats innan du gör en större uppdatering eller installerar ett komplext program. Systemåterställningsfunktionen är avstängd som standard i Windows 10, så du måste slå på den innan du skapar en punkt.

För mer information, läs vår artikel: Så här aktiverar du och skapar en Windows 10 Restore Point

Offsite Backup

Att se till att du har en offsite backup service abonnemang är oerhört viktigt för en solid backup strategi. Vi rekommenderar att du använder CrashPlan som kostar $ 59, 99 per år (1 dator) eller 149, 99 dollar per år (2-10 datorer). Den kör tyst i bakgrunden och säkerhetskopierar hela datorn eller du kan välja specifika filer och mappar.

För mer läs vår översyn av CrashPlan och hur du ställer in den

En annan säkerhetskopieringstjänst du kanske vill försöka är BackBlaze. Det är lätt att ställa in och båda tjänsterna erbjuder gratis prov. Oavsett vilken du föredrar, är det en viktig del av en stabil datasäkerhetskopierings- och återhämtningsplan.

Läs vår recension av BackBlaze

Återställ data från en enhet som inte startar

Om din hårddisk inte startar, kan du fortfarande återställa data från den. Du måste göra lite arbete och en extern hårddiskhölje. Du kan välja en upp från Amazon för under $ 20 i både 2, 5 och 3, 5-tums modeller. Det här alternativet är mycket bättre än att ta det till en dator reparationsplats som skulle kunna kosta över $ 100 för dem att göra det för dig.

För detaljerade instruktioner läs: Så här återställer du data från en enhet som inte startar

Använd PC Reset-funktionen

Först introducerad i Windows 8 kan du återställa funktionen PC Reset om Windows 10 blir instabil. Det ger dig tre alternativ att behålla dina filer och ta bort appar och inställningar, ta bort allt och återställ till fabriksinställningar.

För mer läs: Så här använder du Windows 10 PC Reset-funktionen