Steve Jobs: Steve Wozniak kommer ihåg

Steve Wozniak, uppfinnaren som medverkade till Apple med Steve Jobs 1976, var ledsen att Jobs äntligen gick ner från det dagliga ansvaret som Apple CEO förra månaden, berättade han för mig. "Steve behöver ta lite Steve tid."


Foto Courtesy: Margaret Wozniak

Här är en historia som han berättade om Steve Jobs tillbaka på dagen. De två hade just sålt sina världsliga ägodelar - Wozniak hans dyra Hewlett-Packard-kalkylator och Jobb hans Volkwagon van - för att få den $ 1000 som de behövde för 50 Apple I kretskort att visa och sälja till techentusiaster på Homebrew Computer Club.

Photo Courtesy: Alan Luckow

Följande är ett utdrag ur intervjuer jag spelade in för iWOZ: Hur jag uppfann datorn och hade kul att göra det (Steve Wozniak med Gina Smith, WW Norton, New York, 2006).

För att komma upp med $ 1000 trodde vi att vi skulle behöva bygga färdiga tryckta kretskort, sålde jag min HP 65-kalkylator för $ 500. Killen som köpte den betalade mig bara hälften och betalade mig aldrig resten. Och Steve sålde sin VW van för ytterligare några hundra (dollar). Han tänkte att han kunde åka runt på sin cykel om han skulle. Det var det. Vi var i affärer.

Tro det eller inte, det var bara några veckor senare när vi kom fram med ett namn för partnerskapet. Jag kommer ihåg att jag körde Steve tillbaka från flygplatsen längs Highway 85. Steve hade just kommit tillbaka från Oregon - från en plats som han kallade en "äppelodling". Jag tänkte på det som en kommun.

Vi behövde ett namn för företaget. Steve föreslog en. Apple dator.

Den första kommentaren ur min mun var "Hur är det med Apple Records." Det här var den Beatles-ägda skivbolaget och alla visste det.

Vi båda försökte komma med tekniskt ljudande namn som var bättre, men vi kunde inte tänka på några bra. Namnet Apple var så mycket bättre än något namn vi kunde komma med.
Steve sa att han inte trodde att Apple Records skulle ha problem med det eftersom det var i musikbranschen, vilket var helt annorlunda. Jag hade ingen aning.

Så Apple var det. Apple det var tvungen att vara.

- Av Steve Wozniak, som sagt till Gina Smith.

Bild courtesy: White House