Nya DMCA-regelgränser Vad du kan göra och mystikerar för

Nuh hah! Rör inte den iPad. Eller din Nook. Eller den DVD, och kanske din smartphone också.
Från och med idag (28 oktober 2012) kommer vissa att kalla "manipulera" med digitala digitadödaderna officiellt olagligt.

På torsdagen utfärdat kongressens bibliotekarie en slutgiltig regel som förbjuder till stor del upphovsrättsliga grunder jailbreaking, rooting och rippa de miljoner digitala enheter som hjälper till att definiera det dagliga livet. Tekniskt sett är Final Rule född från DMCA: s allmänna status som gör det olagligt att manipulera med något system för att hantera digitala rättigheter. Det finns några undantag, inklusive de som meddelas i dagens dom. Regeln promulgades av librarian av kongressen James H. Billington-som före hans utnämning 1987 var en historiker med liten om någon uppenbar laglig eller teknisk bakgrund Regeln försöker klargöra dessa undantag, även om det inte gör något för att känna dem. (Klicka här för fullständig text av "Undantag för förbud mot kringgående av upphovsrättsskyddssystem för åtkomstkontrollsteknologier.")

OK till jailbreak-telefoner-för nu-men inte tabletter

Regeringen möjliggör kringgående av "datorprogram som möjliggör trådlösa telefonhänder att genomföra lagligt erhållna program." Men du kan inte göra samma sak på tabletter. Anledningen? Bibliotekaren är inte säker på vad som är och är inte en tablett.

Han fann "betydande meriter för oppositionens bekymmer att denna aspekt av den föreslagna klassen var bred och odefinierad, eftersom ett brett spektrum av enheter kan betraktas som" tabletter ", trots de betydande skillnaderna mellan dem i fråga om hur de fungerar, deras avsedda syften och typen av ansökningar som de kan ta emot. Exempelvis kan en e-bokavläsningsenhet anses vara en "tablett", som kan vara en handhållen videospelapparat eller en bärbar dator. "

(På samma sätt kan en Etch-A-Sketch betraktas som en "tablett", men inget i domslutet klargör huruvida det är tillåtet att jailbreaka en Etch-A-Sketch-ritning genom att skaka den för att ersätta ritningen med en annan.)

Om du kommer att låsa upp din telefon, gör det bättre snart

Även om den slutliga regeln kom med lite förväg varning, ger det dig två månaders varsel som börjar 2013, låser upp din mobiltelefon så att du kan använda den på en annan leverantör blir olaglig. Ja, du köpte telefonen. Du äger det. Men enligt Billington äger du inte programvaran inuti telefonen.

Som i fallet med de flesta programvaror, istället för att köpa det, hyr du programvaran från dess utvecklare på villkor som anges i den allestädes närvarande licensavtalet för slutanvändare. Lås upp en telefon genom att ändra eller byta ut programvaran den körs på är en intrång i upphovsrätten om du inte först får tillstånd från telefonens tillverkare.

Men du kan låsa upp din telefon om den ursprungligen köptes från ett trådlöst nätverk eller en återförsäljare före idag eller till 90 dagar från och med nu kan du slå dig av med att lura dig med koden. Byt kodens chip med en Junior Mint om du vill. Det är meningslöst men lagligt.

Dokumentär på T-Rex? OK. 007 Film från DFW till LAX? Aldrig!

Säg att du köpt en DVD av den senaste James Bond-flickan. Det skulle vara perfekt att rippa det för din iPad för att titta på det flyget från Dallas-Ft. Värt att LA Det skulle vara perfekt - men fel, enligt kongressens bibliotekarie.

Fakturering gjorde dock undantag som kommer att påverka tiotals människor. Du kan rippa en DVD om du använder en del av det i en icke-kommersiell video eller för att göra forskning om att förbättra DVD-spelareens visuella och ljudfunktioner till förmån för personer som är blinda eller döva.

Men det finns inget undantag för utrymmeförskjutning, för att flytta DVD: s innehåll från sin ursprungliga skiva till något medium som gör det möjligt att titta på en annan enhet, till exempel en iPad, som saknar en DVD-enhet. Även RIAA, bulldoggarna i inspelningsindustrin, har sagt att rymdskiftning är "perfekt laglig". Michael Weinberg med allmän kunskap, citerades i Ars Techica och sade att härskningen "flyger inför verkligheten".

Kommentar, och inte bara till oss

Vad är din verklighet som? Berätta för oss i kommentarerna nedan. Eller om du vill lyssna på någon närmare hjärtat i saken, maila Jacqueline C. Charlesworth, seniorrådgivare till upphovsregistret, på [email protected] och Christopher S. Reed, seniorrådgivare för Policy & Särskilda projekt på [email protected].