Mer ledtrådar att Nokia kanske går med i Android-gruppen

Jag pratade tidigare om att Nokia kanske överväger att göra Android-telefoner för ett tag sedan, och det verkar som att Stephen Elop, Nokia VD ( och mannen som verkar ganska rimlig ) ser allvarligt på det. Det är åtminstone det man kan tolka från ett nyligen internt memo från Stephen. Memo var tydligen släppt internt, men det gick till Engadgets händer. Webbplatsen säger att noteringen är den verkliga affären ( bestäm själv, läs den här ).

Anteckningen börjar med en berättelse om en man som arbetar på en oljeplattform i Nordsjön. Mannen bestämmer sig för att riskera att hoppa in i det kalla vattnet och försöka rädda sig, istället för att stanna upp, när plattformen börjar brinna.

Det här är en metafor för Nokia som behöver tänka på ett helt annat sätt. snarare än att tillåta sig att sväljas av tävlingen.

Nokia: s VD talar om att Apple får high-end-marknaden och helt "ändrar spelet", och om Androids enorma tillväxt och det faktum att Google drar mest av branschinnovationen.

Han erkänner till och med att Nokia har blivit bakom, att MeeGos utveckling är för långsam och att Symbian ( orsaken till att Nokia skylldes av många ) inte konkurrerar på viktiga marknader.

Elop säger att Nokia måste bestämma om det vill "bygga, katalysera eller ansluta sig till ett ekosystem".

Fredag ​​ska vara en väldigt intressant dag, dagen Elop meddelar vad Nokia kommer att göra inom en snar framtid, vilken strategi den kommer att anta. Jag tvivlar på att de kommer att försöka börja från början. När Nokia bygger ett nytt mjukvaruekosystem, kommer Android att vara mil framåt och lycka till att fånga upp.

Windows Phone 7 kan också vara ett alternativ ( och det har ständigt associerats med Nokia under de senaste veckorna ), men det verkar som ett ganska avlägset alternativ. Dess närvaro på marknaden är för kort för att Nokia ska spela sitt viktigaste och enda kort på.

Android är det självklara valet och riktningen för Nokia. Med Nokias hårdvara och Androids adoption av mjukvaruutvecklare och konsumenter kan det hända att mycket stora saker händer. Tänk dig att N8 körs med pepparkakor ...