Microsoft, Skype och 8 miljarder dollar

Skype är nu officiellt under nytt ägande med ett stort pris på 8, 5 miljarder dollar. Även för ett företag som Microsoft är den här prismärken långt ifrån chump change. Rykten ryktes om att Google, Facebook och Cisco också var intresserade, men Google erbjöd bara en ryktad 4, 5 miljarder dollar och andra har aldrig gjort någonting. Från vad vi kan berätta var den enda seriösa köparen här Microsoft. Men var $ 8 + miljard för mycket för att betala för ett olönsamt företag?

Under 2010 uppgick Skype till 860 miljoner dollar, vilket är en imponerande siffra, det vill säga tills du noterar att EBITDA var bara 264 miljoner dollar. Sammantaget har företaget ännu inte vunnit vinst och även om de har ökat intäkterna fortsatte Skype fortfarande en nettoförlust på 7 miljoner dollar 2010 . Utöver olönsamheten har bolaget en motstående skuld på cirka 680 miljoner dollar.

Det här påminner mig lite om den ökända affären som gick igenom 2006 där Google köpte YouTube för 1, 6 miljarder dollar, trots att YouTube förlorade mycket mer pengar än det tjänat. Ska Skype vara för Microsoft vad YouTube är för Google? Bara tiden kommer att berätta, men det ger definitivt Microsoft en sko-in för mobil- och internetmarknaden.

Vad vi kan vara säkra på för nu är dock fullständig Skype-integration med alla möjliga Microsoft-enheter där ute. Leta efter Skype kommer snart på Windows Phone 7, Windows Live, Microsoft Office, IE10, Lync, Sharepoint och mycket mer. Speciellt ser jag fram emot att se den på Xbox. När du kombinerar Skype med Kinects gestusbaserade möjligheter, är det säkert att det kommer att bli några riktiga resultat. även om Microsoft inte stöder det är jag säker på att Kinect modders kommer att vara upp mot utmaningen. Skype kan också hitta integration med den kommande tablettvänliga Windows 8.