Microsofts fel på Windows 8 Media Center

Nyligen meddelade Microsoft att Windows Media Center (WMC) inte ingår i Windows 8. Du måste köpa det som ett separat paket - även med Pro-versionen. Den finns för tillfället i Consumer Preview-versionen, men när den slutliga versionen kommer ut, om du vill ha den, måste du köpa den som ett separat paket.

Detta diagram från Building Windows 8-bloggen visar vad som behövs för att få Windows Media Center på ditt Windows 8-system.

Så om du får "vanilj" -versionen av Windows 8 måste du köpa och installera både Windows 8 Pro Pack och Windows 8 Media Center Pack.
Nej, det här kommer inte heller att vara gratis uppgraderingar. Vid tidpunkten för detta skrivande har Microsoft inte avslöjat vad varje kostnad kommer att kosta.

Jag skulle föreställa mig att många användare där ute inte ens inser att Windows Media Center ingår i deras kopia av Windows 7 eller ens använda den om de gör det. Men för oss som är Cord Cutters - vi är entusiaster om det. Vi använder den som vår hemmabio-dator (HTPC) och ansluter våra Xbox 360 till den (som ger upp en annan fråga btw). Om du inte har råd eller bryr dig om att köpa WMC Pack, hur kommer Xbox 360 att ansluta till strömmen till en Windows 8-maskin utan Media Extender? Jag skulle kunna föreställa mig att något kommer att utvecklas, men frågan kvarstår.

Men det slutar inte där. Medan Windows Media Player fortfarande ingår i operativsystemet, kommer det inte att innehålla DVD-uppspelningsfunktion. Microsoft säger att detta beror på nya medieformfaktorer, codec-licensiering och andra skäl. Ok. De har en punkt där. Jag använder sällan en DVD längre, men det är säkert bekvämt när jag behöver. Självklart använder jag VideoLan VLC ändå, så jag antar att detta inte är mitt huvudsakliga klagomål.

Så du behöver inte läsa bloggposten på detta från Steven Sinofsky, här är några av huvudnoteringarna.

Med tanke på det förändrade landskapet, kostnaden för avkodarlicensiering och vikten av en rakt framlagsplan har vi beslutat att göra Windows Media Center tillgängligt för Windows 8-kunder via kontrollpanelen Lägg till funktioner till Windows 8 (tidigare känd som Windows Anytime uppgradera). Detta säkerställer att kunder som är intresserade av Media Center har ett bekvämt sätt att få det. Windows Media Player fortsätter att vara tillgänglig i alla utgåvor, men utan DVD-uppspelningsstöd. För uppspelning av optiska skivor på nya Windows 8-enheter kommer vi att förlita oss på de många kvalitetslösningarna på marknaden, vilket ger stora upplevelser för både DVD och Blu-ray.

I processen med att bygga en robust plattform har vi också utvärderat vilka inbox-mediauppspelningsupplevelser vi vill ge. Medielandskapet har förändrats ganska väsentligt sedan utgåvan av Windows 7. Vårt telemetriska data och användarforskning visar oss att den stora delen av videokonsumtionen på datorn och andra mobila enheter kommer från onlinekällor som YouTube, Hulu, Netflix eller någon av de andra myriaden av online och nedladdningsbara videotjänster tillgängliga. Faktum är att konsumtionen av filmer på nätet i USA kommer att överträffa den fysiska videon 2012, enligt denna senaste IHS Screen Digest-undersökning.

Sedan den 4 maj sammanställde Microsoft en serie vanliga frågor som är oklara om det kommer att finnas en Media Center Edition av Windows 8 Pro eller inte. Det här är det enda i FAQ som adresserar det och det är förvirrande.

Lägger du till en annan Windows 8-upplaga som heter "Windows 8 Pro med Media Center"?
Windows 8 Pro-utgåvan som innehåller Media Center kommer att namnges och brandas Windows 8 Pro. Den enda skillnaden är att det kommer att inkludera Media Center och du hittar också en annan sträng i systemegenskaperna där det kommer att säga "Windows 8 Pro med Media Center". Det här är inte en ny utgåva av Windows 8.

Vad betyder det ens? Så det kommer att finnas en Media Center-utgåva, men du kommer aldrig veta om du inte tittar på systemegenskaper? Va?

Många frågor kvarstår att besvara om detta enligt min mening. Och Microsoft gör en enorm misslyckande genom att ge extra kostnad till HTPC-entusiaster genom att ta reda på vad som kunde ha varit en otrolig del av Windows. Om de brydde sig tillräckligt för att fortsätta utveckla och förbättra den.

Det är bra att vi har andra val - VLC och Plex Media Center kommer i åtanke.