Microsoft lanserar Office 365 - Kommer BPOS Re-Brand att hjälpa dem att tävla med Google?

Idag lanserade Microsoft sin nya produktivitetspaket, Office 365, som löper helt i molnet. Tidigare var en liknande tjänst som kallades Business Productivity Online Suite (BPOS) Microsofts främsta online-erbjudande, men 365 är här som den nya ersättningen. Office 365 förenklar erbjudandet genom att lägga till funktioner några nya funktioner och dra nytta av några andra.

Meddelandet kom från lanseringsevenemanget i New York tidigare i morse. Ballmer och några andra exec har granskat det nya erbjudandet, men majoriteten av presentationerna som jag hittade var inriktade på samarbete. Office 365 är en online-version av Microsoft Office, men det är också en Exchange och Sharepoint-kompatibel tjänst som kommer att fungera med stationära appar och mobila enheter. För det andra slog Ballmer in på fördelarna för de små och medelstora företagen med uppmärksamhet på att det var lätt att få service igång med lite IT-stöd. En stor vinst för småföretag med liten eller ingen IT-personal.

Innan 365 hade Microsoft inte mycket att erbjuda ett företag på 50 anställda eller mindre. Exchange-servrar var för dyra och krävde för mycket underhåll, och detsamma kunde man säga om Sharepoint. Live Meeting ersätts också av Lync, vilket förenklar möten och tar med deltagarens storlek från 2500 ner till den mer genomförbara 250.

Priserna varierar, med början med den minsta planen för Kiosk ( think mall eller butiksförsäljning ) anställd på $ 2 per användare per månad; vilket är i grunden bara ett 500mb e-postkonto. Den övre delen av tjänsten kommer att prissättas till 27 dollar per användare per månad för det fullt laddade företagspaketet som innehåller hela kontorspaketet online. Medelvärdet kommer dock troligtvis att ligga runt $ 6 per månad per användarintervall för småföretag och professionella, vilket gör den totala kostnaden $ 62 per år, per användare jämfört med Google Apps erbjudande på $ 50.

Microsofts Office 365 levererar bekanta skrivbordsprodukter från Office 2007 och 2010 ( och 2011 till Mac ) -paketet till webben. Några av de bästa funktionerna är bara tillgängliga i det mycket dyra företagspaketet, till exempel Google Apps'esq i realtidskonsulter. Dessutom är onlineapparna utformade för att fungera direkt med skrivbordspaketet för användare som redan äger det, men den äldre Office 2003 och tack och lov, IE6, stöds inte alls.

Självfallet har lanseringen gjort Google nervös och Google Apps Enterprise-teamet är ondskydigt slående mot lanseringen av Office 365. Igår i ett blogginlägg med titeln "365 skäl att överväga Google Apps" Google Product Manager, Shan Sinha, sade " Office 365 handlar om skrivbordet. Apps är på nätet. ". Det sägs att det inte fanns en lista, utan snarare en begäran från Google Apps-användare att samla och värda tillsammans för att komma med listan.

För konsumenter och företag är detta ett win-win-scenario. Inte bara har Google nu någon verklig konkurrens och incitament att förbättra sin tjänst, men användare har nu fler val i vilken cloud-svit som ska fungera med. Håll dig uppdaterad för vårt omfattande utseende och granskning av hur du konfigurerar Office 365 och jämför det med Google Apps.