Så här tar du en skärmdump i Windows 8 - Tangentbordsgenväg

I tidigare versioner av Windows kan du ta en skärmdump genom att trycka på PrtScn på tangentbordet. Detta kopierar det till Urklipp och sedan måste du klistra in det i Word eller ett bildredigeringsprogram för att spara det.

I Windows 8 trycker du på Windows Key + PrtScn på tangentbordet. Detta tar en skärmdump och sparar den som en PNG-fil i mappen Standard Pictures.

Windows 8 ger varje bild ett generiskt namn på Skärmdump, följt av ett nummer i den ordning du tar bilderna. Det fungerar även på Metro Start-skärmen och på skrivbordet. Denna snabbtangent kommer att ta ett skärmdump av hela skrivbordet.

Obs! Om du vill ha ett enskilt fönster kan du fortfarande använda Alt + PrtScn - men det kopierar det till Urklipp och du måste fortfarande kopiera det till Word eller annan bildredigerare.

Det här är praktiskt om du vill ta ett skott på din skärm för att visa ett fel på en IT-proffs. Eller om tekniken behöver mer data, är funktionen Steginspelare fortfarande i Windows 8.

Att vara tekniskt författare föredrar jag fortfarande att använda verktyg från tredje part som SnagIt. Men om du bara av och till tar skärmdumpar, är denna tangentbordsgenväg en trevlig dold pärla.