Så här ser du ditt Windows Experience Index på Windows 8.1

Windows Experience Index är ett enkelt sätt att utvärdera en dators prestanda på ett ögonblick. Microsoft har emellertid tagit bort (dold) funktionen i Windows 8.1, så här är hur du hittar den.

Windows Experience Index (WEI) - fortfarande här men dolda ...

Först introducerad i Vista, och förfinad i Windows 7, gav WEI dig en snabb utvärdering av datorns maskinvaruprestanda och gav det ett betyg. Maskinvaran med lägsta poäng var din betygsättning:

Vid första anblicken kan du tro att i Windows 8.1 har funktionen helt sparkats ut. I Windows 8 kan du se det genom att högerklicka på ikonen Datorn och sedan gå till Egenskaper, vad du får nu är det här:

Jag har ingen aning om varför Microsoft har gömt erfarenhetsindexet. Kanske, eftersom det inte användes tungt av användare - annat än våra hårda kärnar. Det är ett enkelt sätt att få snabb och enkel "riktmärke" för datorns maskinvaruprestanda. Hur som helst, jag blev irriterad av det här, så jag bestämde mig för att hitta en lösning som skulle låta mig se den. Jag var säker på att det inte var helt borta, eftersom Windows säkert använder data i det för att anpassa din Windows-upplevelse.

Som det visar sig hade jag rätt. Din dator mäter fortfarande parametrarna, det visar dem inte längre till dig. Ett sätt att komma till dem är att faktiskt ta ut dem från XML-filen där operativsystemet håller dem. Men det finns ett enklare sätt, i form av en liten app. Appen, som heter WEI, kan hämtas härifrån.

Windows 8.1 kommer att försöka varna dig om att appen kan skada datorn, men jag kan försäkra dig om att den är säker. Jag har skannat det med MetaScan, som använder 42 antivirusmotorer och endast en sa att filen kan vara skadlig (och jag är ganska säker på att det är en falsk positiv).

Så, klicka bara på knappen Kör och sedan Mer info i meddelandefönstret som visas.

Klicka sedan på Kör ändå.

Efter att ha gått emot Microsofts önskemål kommer ett litet DOS-fönster som innehåller exakt den information du vill ha. Det är inte lika elegant som WEI i tidigare versioner, men det ger dig vad du behöver.