Så här utför du en ren installation av Windows 10 med uppdateringsverktyget

Om du letar efter ett enkelt sätt att utföra ren installation i Windows 10, från och med årsdagen uppdatering, hjälper Uppdateringsverktyget dig att göra just det. Till skillnad från återställningsfunktionen i tidigare revisioner av Windows 10 är uppdateringsverktyget lite mer automatiserat och lätt att använda. Programmet tar bort personliga filer, appar, medföljande OEM-programvara och drivrutiner. Den mest intressanta och välkommen delen av Uppdateringsverktyget är; den installerar den senaste byggnaden av Windows 10. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att installera om uppdateringar eller ladda ner den senaste versionen från Windows Update efter att installationen är klar.

Rengör Installera Windows 10 med ny start

För att kunna använda uppdateringsverktyget måste din dator vara ansluten till Internet under hela processen. Din dator måste också köra Windows 10 årsjubileumsuppdateringen eller senare. Det fungerar inte på tidigare versioner av Windows 10 eller tidigare. Börja med att klicka på Start> Inställningar> Uppdatera och säkerhet> Återställning och klicka sedan på länken, Läs om hur du börjar börja med en ren installation av Windows.

Bläddra ner och klicka sedan på Hämta verktyg nu .

Efter nedladdning dubbelklickar du på RefreshTool.exe .

Godkänn licensavtalet för slutanvändare.

Välj vilken typ av installation du vill utföra. Kom ihåg, det här verktyget ger dig inte möjlighet att återställa eller utföra någon typ av återhämtning. Se till att du har maskinvarukörningar, programskivor och installationsfiler tillgängliga för ominstallation.

Då har du två alternativ:

  • Håll endast personliga filer: Dina program, drivrutiner och inställningar raderas. Personliga filer kommer att hållas.
  • Håll ingenting: Allt utöver dina personliga filer kommer att raderas.

Efter att ha valt det alternativ du vill ha, klicka på Installera för att börja. Uppdateringsverktyget laddar ner Windows-installationsfilerna och startar om i installationen. Det tar lite tid men varierar beroende på hastigheten på din Internetanslutning. Du har möjlighet att avbryta installationen innan uppdateringsverktyget startar om datorn.

Använda Fresh Start i Windows 10 Creators Update

I uppdateringen Windows 10 Creators flyttade Microsoft uppdateringsverktyget från Uppdatering och säkerhet> Återställning till den nya Windows Defender Security Center-appen. Uppdateringsverktyget heter nu Fresh Start och fungerar ganska mycket samma. Starta Fresh fungerar offline också, men om du har en aktiv Internetanslutning kommer den att hämta och installera den senaste versionen av Windows 10.

Börja med att starta Windows Defender Security Center, välj fliken Enhetsprestanda och hälsa och klicka sedan på Ytterligare information.

Klicka på Starta och läs sedan beskrivningen.

Användare bör notera att stationära appar kommer att tas bort av Fresh Start, så se till att du har alla programskivor, produktnycklar och serienum i närheten. Exempel på stationära appar inkluderar Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), Adobe Creative Suite (Photoshop, Illustrator), Quickbooks och Quicken. Vissa hårddiskdrivrutiner kan också påverkas, så ha enhetsdrivrutinerna i närheten av. Klicka på Nästa.

Vänta medan Fresh Start kör en skanning och bestämma vilka appar som ska tas bort.

I mitt fall anger Fresh Start att jag måste installera om Microsoft Office.

När du är klar klickar du på Start för att börja. Om inte, klicka på Avbryt, din installation kommer inte att ändras.

Processen kan ta en stund, så luta dig tillbaka, koppla av medan processen äger rum.

Windows 10 startar om och fortsätter sedan uppdateringen.

När det är klart kommer en rapport av borttagna appar att placeras på skrivbordet. Öppna den och använd den som en guide för att installera om några borttagna program.

Finns det några fördelar med att använda det här verktyget över Uppdatera eller Återställ? För användare som gillar ett hands-off, automatiserat tillvägagångssätt för att göra en ren installation, är Uppdateringsverktyget lätt att använda. Det aktuella återställningsalternativet tenderar att vara lite mer verbalt och varierat med alternativ inklusive en undersökning.

Dessutom är möjligheten att installera den senaste byggnaden under installationsprocessen ett plus. Det enda du behöver göra är att installera om dina appar. Om du har dina filer synkroniserade med OneDrive, gör processen ännu mer sömlös. För användare med begränsad bandbredd kan detta vara det rätta valet för dig.