Så enkelt krypterar du filer och mappar med EFS i Windows 8.1

Visste du att Windows XP, Windows 7, Windows 8 och 8.1 innehåller en lättanvänd och mycket säker krypteringstjänst som låter dig kryptera filer och mappar med några få klick? Det kallas krypterad filtjänst eller EFS. För några år sedan skrev jag hur man använder EFS för att kryptera filer med hjälp av automatisering och skript, men jag förklarade aldrig hur man aktiverar det på ett enkelt sätt - från Utforskaren i Windows Explorer.

Innan jag granskar dessa steg är det dock en kort sammanfattning av vad EFS är och varför du bör aktivera den på känsliga eller privata filer.

EFS är en inbyggd krypteringstjänst som är inbyggd i Windows sedan dagarna i Windows XP. När en fil är krypterad med hjälp av EFS, kan den endast nås av Windows-inloggningen som krypterade filen. Även om andra användare på samma dator kanske kan se dina filer kan de inte öppna dem - inklusive administratörer. Mycket praktiskt om du vill behålla vissa filer eller mappar privat - och eftersom EFS är inbyggd sömlöst i Windows, kommer du inte ens märka det mest av tiden.

Låt oss nu granska hur du aktiverar det. Även om skärmdumparna och stegen nedan tas från Windows 8 är stegen samma för Windows 7 och Windows XP.

Obs! I likhet med BitLocker stöds Windows EFS bara med Pro och Enterprise versionerna av Windows 8.1, Windows 8 och Windows 7. Om du är osäker på vilken version av Windows du kör, startar du bara Winver.exe som är inbyggd i alla versioner av Windows.

Högerklicka på mappen eller filen du vill kryptera och klicka på Egenskaper.

På fliken Allmänt klickar du på Avancerat.

Markera rutan Kryptera innehåll för att säkra data och klicka på OK.

Klicka på OK

Om du krypterar en mapp kommer Windows att fråga om du vill kryptera bara den ena mappen eller alla undermappar och filer i mappen.

Klicka på den radioknapp som fungerar för dig och klicka på OK.

Som standard, efter kryptering av en fil eller mapp med Windows EFS, blir den grön som visas nedan.

Eftersom jag valde att kryptera alla undermappar och filer, märker hur de också är krypterade (gröna) också.

Jag rekommenderar också att du använder EFS för att kryptera känsliga data för att skydda dig mot stöld eller försäljning av din dator. Eftersom krypteringsnyckeln är associerad med ditt Windows-konto och lösenord, kommer dina data att vara säkra även om data är rippade eller ditt lösenord är svårt återställt.

Mycket enkelt och väldigt enkelt precis som jag lovade. Innan du går vidare är det ännu en sak du bör göra innan du börjar kryptera hela hårddisken med EFS - Säkerhetskopiera ditt EFS Private Key-certifikat.

Säkerhetskopiera din EFS-cert. är ett viktigt nästa steg i händelse av korruption i hårddisken eller annat scenario där du förlorar ditt EFS-certifikat på ditt system. Säkerhetskopieringen tar bara några minuter så var snäll och hoppa inte över det här nästa steget.