Så här byter du en Drive-partitionsstil från MBR till GPT

Vill du ändra din lagringsenhet till en annan stilpartition? Windows Inbyggd Diskhanteringssystem kan enkelt göra det här för dig, men det har en försiktighet. Innan du kan ändra en partitionsstil måste alla befintliga volymer på enheten först raderas. Det betyder att alla data på enheten kommer att torkas, så säkerhetskopiera allt du behöver innan du börjar detta. Innan du börjar, finns det en liten del preliminära uppgifter som du kanske är intresserad av, om inte bara hoppa över instruktionerna.

Vad är skillnaden mellan en MBR- och GPT-partitionsstil?

En MBR (Master Boot Record) är den partitionsstil som har funnits sedan PC: s tidiga dagar. Det kan köras högst 4 partitioner, varje partition kan ha en maximal storlek på 2TB. GPT (globalt unikt identifieringspartitionstabell) är nyskolans partitionsstil som kan stödja upp till nästan 9, 5 miljarder terabyte på en enda volym. Varje GPT-volym kan vara upp till 256 TB i storlek med totalt 128 partitioner, men detta beror på gränser som är inställda på det av NTFS-filstrukturen. Det kan vara möjligt att en GPT-volym har obegränsad partition.

När det gäller datalagring är GPT-stilen överlägsen. MBT-stilen behåller dock fortfarande den fördelen att man kan starta nästan alla operativsystem som finns. En GPT-volym kan bara starta Windows Server 2003 eller senare, och Windows Vista eller högre.

Vad är skillnaden mellan en dynamisk och en grundläggande diskstil?

Tillsammans med att välja mellan MBR och GPT kan du också välja om en disk ska vara dynamisk eller grundläggande. En grundläggande disk är standardformatet som används av Windows och är kompatibelt med alla versioner av Windows, inklusive MS-DOS. En grundläggande disk kan köra 4 MBR-partitioner eller 128 GPT-partitioner inom en enda volym på en enda fysisk enhet. Däremot är en dynamisk disk endast kompatibel med Windows Server, Vista, 7 och 8 (XP kan läsa den men har begränsade alternativ). Dynamiska skivor är inte kompatibla med de flesta bärbara lagringsenheter (se USB, FireWire), äldre Server 2003-konfigurationer och problem med iSCSi-lagringsnätverk. Jag föreslår inte att du använder dynamiska skivor om du inte kör en server eller NAS (nätverksansluten lagring) miljö på helt modern utrustning och programvara. En dynamisk disk stöder upp till 2000 volymer, som liknar partitioner. Dessutom kan dessa dynamiska volymer anpassas med vissa egenskaper, nämligen:

  • Spanned - Kombinera flera fysiska lagringsenheter i en enda dynamisk volym.
  • Striped - När data delas över flera lagringsenheter för att förbättra I / O-prestanda
  • Speglad - När data klonas eller dupliceras till två eller flera fysiska lagringsenheter.
  • RAID-5 - Ingår en uppsättning av tre eller flera fysiska lagringsenheter där data är randigt över dem. Dessutom sparas paritetsinformation tillsammans med normala data så att om en av enheterna kraschar kan de återstående enheterna bygga upp den förlorade dataen på en ny enhet, utan att någon av dem faktiskt är en spegel.