Fem sätt att spotera och blockera falska nyheter på Facebook

Är alla de falska nyheterna på Facebook att få dig ner? Det ser ut som tidvattnet är på väg att vända. Efter många klagomål planerar Facebook att göra stora förändringar i sin nyhetsmatningsalgoritm som syftar till att begränsa falska nyheter. De tillhandahåller också verktyg för att hjälpa användare att rapportera historier som de bestämmer är falska. För mig har 2016 visat sig vara ganska år för den falska här i Jamaica; Vi har hanterat många förfalskade varor som översvämmer marknaden.

Det här är ett år som användarna behöver tänka hårt om vad du köper, läser eller ens empati om. Tidigare på året började jag se de tidiga tecknen på falska nyheter i mitt nyhetsflöde från användare, inklusive familj och nära vänner. Jag tänkte aldrig för mycket av det, men när 2016 amerikanska valet närmade sig öppnade flodgrindarna. Till och med efter valet fortsätter kriget mot fakta eftersom det tydligen är folk som gör allvarliga pengar på falska nyheter.

Så vad kan du göra för att undvika att få tag i korsbrand? Hur kan du se till att du inte bidrar till problemet genom att sprida falska nyheter? Här är fem sätt att du kan hitta falska nyheter och stoppa spridningen.

1. Verifiera nyhetskällor och faktacheckhistorier på Facebook

Innan vi börjar, låt oss prata om vad Facebook gör för att hjälpa användarna att identifiera falska nyheter och rapportera det. Förra veckan meddelade företaget att det är att utveckla verktyg som snart kommer att rulla ut till det sociala nätverket. Dessa verktyg hjälper användarna att verifiera nyhetsberättelser och varna användare när en historia som ska delas är falsk.

Facebook arbetar också med tredjeparts källor för att skapa en pool av pålitliga fakturakontrollers. Detta hindrar inte användarna från att dela en historia, men det kommer att märkas som omtvistat och kommer också att få en lägre ranking i Facebook: s nyhetsflöde. Detta är ett utmärkt drag; Jag applåderar Facebook för att gå den extra milen, om än ett år sent.

2. Följ verifierade källor

Under tiden, vad kan du göra för att du inte lägger till problemet? Här började allt: betrodda familjer och vänner skulle skicka historier utan att verifiera källan. Facebook är den här fantastiska ön, och den har både bra och dåliga delar. Jag anser att det är Internet 2, och precis som alla länder eller stater. Det finns några skumma delar du bara inte besöker. Det enklaste du kan göra på Facebook är att bara följa verifierade källor; Facebook gör det enkelt att göra. När som helst besöker du en sida för en populär publikation, nyhetsnätverk, offentlig figur eller kändis; Det finns ett blått markeringsemblem för att identifiera dem som verifierat. Twitter och Instagram har samma funktion om du föredrar att använda dessa sociala nätverk.

3. Gör en 5-sekunders faktokontroll på din egen

Om den historia du klickade på kommer från en obekräftad webbplats eller historiken själv kan inte verifieras, det finns många populära webbplatser du kan använda för att faktiskt kontrollera dess äkthet. Den mest populära hittills är snopes.com, som Facebook arbetar med som en del av sin faktiska kontrollsystem. Snopes fungerar precis som en sökmotor; skriv in sökord eller webbadress och klicka sedan på Gå. Snopes själv är inte perfekt, eftersom en nyutvecklad historia, som visade sig vara en hoax, gav inga relevanta resultat. Men för välkända debunked historier tar det bara fem sekunder att ansluta det till snopes.com för att se om det finns på radaren.

4. Använd skiffer s Detta är Fake Chome Extension

Chrome-användare kan använda ett plugin från tredje part som skapats av folket över på slate.com för att identifiera falska nyheter. Called Detta är falskt, utvecklarna inspirerades till att skapa plug-in efter att ha bevittnat allvaret och inverkan av falska nyheter under 2016 presidentkampanjer. Plug-in är en gratis nedladdning från den officiella hemsidan eller Chrome Web Store. En gång installerat kommer användarna att märka en omärkbar röd banner över berättelser. Slate har beslutat sig för att vara falsk.

5. Använd Block, Avfölja och rapportera för att skapa en positiv (och faktabaserad) upplevelse på Facebook

Om du ser familj eller vänner som delar historier som du vet är inte sanna, var inte rädd för att bestrida det genom att skicka en kommentar eller skicka ett meddelande till dem. Om de avsiktligt gör det eller är repeterande, kan du göra några enkla saker som unfriend / blockera dem, gömma sina historier eller rapportera det, vilket ger dig en av de två alternativen som nämns. Dave gick nyligen på djupet om hur du kan skapa en positiv upplevelse på Facebook; speciellt under en tid då nyheten översvämmas med splittrande ämnen och kontroverser.

Slutsats

Snopes.com och plugins som This is Fake är bara en liten del av lösningen; igen måste användarna spela sin roll tills Facebook bakar i ett mer robust system. Användare behöver ändra sina vanor om hur de konsumerar information också. Facebook gör världen till en liten plats och alla med en smartphone och mobil dataanslutning kan skriva något, ta en bild från någon del av världen, skicka den till ett socialt nätverk och det blir omedelbart viralt. Oavsett om det är en jultomten som berättar för en hjärtbrytande berättelse eller påståenden om några odödliga grymheter, bör sannolikheten för en historia spela en roll i hur delaktigt det är, men alltför ofta gör det inte.

Användare behöver också komma tillbaka till några av grundarna i Facebook. Självklart är det i Facebook: s bästa intresse att utveckla plattformen, särskilt i en bransch där konkurrenterna rör sig snabbt, och nya dyker upp varje dag med innovativa funktioner. Det finns saker du kan göra med Facebook som inte behöver centreras kring bara nyhetsflödet, som att checka in på en kompis eller familjemedlem, lägga upp bilder från en ny semester eller resa eller dela på roliga videor.

Det är också viktigt att få lite variation i din mediediet. Att få alla dina nyheter från en viss blogg, social media-plattform eller kontaktkrets kan ha en ekokammareffekt. Det kan vara uppfriskande, om inte upplysande, för att få ett annat perspektiv. Läs din lokala tidning, eller kolla in en internationell nyhetssändning från ett annat land, eller sätt in på den nattliga nationella nyheten. Ingen källa kommer någonsin att få 100% av faktana rätt 100% av tiden men erkänner att några av de mer etablerade nyhetskällorna har en mer noggrann vettingprocess för vad som händer om luften - deras rykte som nyhetskälla beror på det.

Och som alltid, om något verkar för bra eller för dåligt för att vara sant, ta det med ett saltkorn. Om du ens är lite osäker på fakta, kanske ge det några timmar eller dagar innan du delar den.

Hur hanterar du falska nyheter i ditt flöde? Berätta för oss i kommentarerna.