Kan dina data återställas? Fyra sätt att radera hårddisken

När du kasta bort gamla papperscheckar och avkastning, strykar du dem (eller hur?). Detta gör dem oläsliga för att vara identitetstjuvar eller människor som bara är för nosiga för sina egna jävla bra. Men vad gör du med dina gamla data när du vill skräp det? Om du inte raderar dina filer och hårddiskar säkert, gör du detsamma som att sätta ditt kontoutdrag i papperskorgen utan att förstöra det. Det är inte en garanti för katastrof, men det är riskabelt.

Om du inte sanitiserar en hårddisk med ett säkert format, är chansen att det finns gigabyte värda data som enkelt kan nollställas av något barn med ett gratis dataåterställningsverktyg från Internet. För att illustrera detta, låt oss ta en titt på ett Windows-snabbformat vs. Fullformat vs Säkert format / Radera.

Tutorial Outline

  1. Hur man utför ett snabbt format / är ett snabbt format säkert?
  2. Hur man utför ett fullformat / Är ett fullformat säkert?
  3. Eraser: Säker radera och radera oanvända utrymmen
  4. DBAN: Radera en hårddisk utan att ta bort den

Så här utför du ett snabbt format

Ett snabbt format är ett snabbt sätt att förbereda en gammal enhet för ett nytt liv. Du kan göra det från Utforskaren genom att klicka på Start > Dator och högerklicka på enheten och välja Format ...

Markera Snabbformat i fönstret Formatdisk och klicka på Start. Det är allt som finns där.

Enheten verkar vara tom i Utforskaren.

Är snabbformat säkert?

Det som gör ett snabbt format snabbt är att det inte tar bort alla data på skivan. Istället skriver ett snabbt format ett nytt filbord på enheten. Den nya filtabellen har ingen information om data som fanns på skivan före formatet. Så, för de flesta ändamål är skivan nu "blank". Det här är bra om du ska återanvända skivan själv eller om du installerar om ett operativsystem. Men om du säljer, donerar eller skräp din hårddisk, är ett snabbt format inte en bra idé.

Ovan såg vi att en snabbformaterad enhet slutade tom i Utforskaren. Men vad händer om vi analyserar enheten med hjälp av ett dataåterställningsverktyg?

Vad vi ser ovan är nästan alla filer och mappar som fanns på hårddisken innan det var snabbt formaterat. Det beror på att vi har skrivit över filtabellen, men vi har inte överskridit data med någonting. Innan nya data skrivs på skivan kommer de gamla dataen fortfarande att vara tillgängliga via program som R-Studio, Recuva eller TestDisk. Det här är anledningen till att ett fullständigt format rekommenderas när du prepper en hårddisk för en riktigt ny start.

Så här utför du ett fullständigt format

För att utföra ett fullständigt format högerklickar du på enheten i Utforskaren och klickar på Format ... som du gjorde tidigare, men den här gången kontrollerar du Snabbformat. Klicka på Start.

Som ett snabbt format övergår ett fullständigt format filtabellen med en ny. Men det skriver också nollor på hela disken eller partitionen. Av denna anledning tar det mycket längre tid än ett snabbt format. Låt oss försöka analysera det igen i R-Studio:

Ingen av de gamla filerna som fanns på disken innan formatet visas. Det finns vissa metadata på skivan, men det skrevs nyligen under formatet (som du kan se med "skapad" datum).

Obs! I Windows XP skriver inte en fullformat disken med nollor. I stället skriver det över filtabellen och kontrollerar disken för dåliga sektorer. För att göra ett fullständigt format som beskrivits ovan behöver du Windows Vista eller senare.

Är ett fullständigt format säkert nog?

När jag skrev den här artikeln försökte jag min darndest att återställa data från min fullständiga formaterade enhet. Jag försökte utföra djupa scanningar med både R-Studio och Recuva och fann inga återhämtningsbara filer. Med tanke på det skulle jag säga att göra ett fullständigt format i Windows Vista eller senare är tillräckligt säker för de flesta personliga användare. Om du har statliga hemligheter eller känslig kunddata på din hårddisk, vill du göra ett grundligare jobb att förvirra din data. Påstått finns det sätt att återställa delar av data som har skrivits över, men det kräver en sann dataåterställning och lite dyr utrustning.

Du bör också vara medveten om att på grund av det sätt på vilken hårddisken körs fungerar, finns det vissa sektorer som inte kan raderas på vanliga sätt. När en sektor till exempel är skadad markerar enheten den så dålig och slutar tillåta åtkomst till den - även för att torka den. Förutom dåliga sektorer och reserverade sektorer (som används när sektorer går dåligt), har de flesta hårddiskar återställningspartitioner på dem eller separata datadisplayer på dem. Dessa kommer inte alltid att dyka upp i Utforskaren, så de får inte torkas av ett fullständigt format.

Studier visar också att solid state-enheter är nästan omöjliga att torka säkert på grund av hur data hanteras fysiskt. Det bästa sättet att säkert förstöra data är genom att krossa hela enheten.

Eraser: Säker radera och radera oanvända utrymmen

Om du vill ha något lite säkrare än ett komplett format men inte så extremt (eller dyrt) som att anställa någon för att köra hårddisken genom en industriell grönare, så kanske du vill kolla Eraser. Eraser är ett gratis verktyg som formaterar din enhet och skriver över det tomma utrymmet flera gånger med "speciella mönster". Tillverkarna av Eraser hävdar att de har tagit hänsyn till alla klibbiga problem som hindrar hårddiskrening, inklusive "användningen av skriv cache, konstruktion av hårddisken och användningen av datakodning "och utformade sitt program för att lösa dem. Jag har ingen möjlighet att debunkera eller verifiera dessa påståenden, men programmet är gratis och oerhört populärt, så det är värt ett försök.

Efter installationen av Eraser får du ett nytt alternativ i din högerklicka kontextmeny i Utforskaren med tre olika alternativ: Radera, Radera om omstart och Radera oanvända utrymmen.

Efter att ha valt en, går processen till stan i bakgrunden. När det är klart får du en anmälan i Aktivitetsfältet. Du kan också kontrollera statusen genom att öppna Eraser från systemfältet.

Radera oanvända utrymmen är praktiskt om du redan har börjat använda en disk som du ska ha fullformaterad. Med det här alternativet kan du torka säkert det som finns kvar på disken utan att påverka de filer du har skrivit på det sedan formatet. Om du vill installera om Windows på datorn och sedan springa bort oanvända utrymmen på enheten skulle det göra ett ganska bra jobb att säkert radera innehållet.

Observera att även om du klickar på Radera oanvända utrymmen startas fönstret för användaråtkomstkontroll kan det ibland misslyckas även efter att du har klickat på Ja . Om du tittar på uppgiftsloggen visas en loggutskrift som säger: "Programmet har inte de behöriga behörigheterna för att radera det oanvända utrymmet på disken. Kör programmet som administratör och försök igen. "

Det här händer eftersom när du kör en annan Eraser-operation som inte kräver administratörsbehörighet, startar den normalt. Så, när du går för att starta den igen, kör den redan.

Om det händer, försök högerklicka på ikonen Eraser i systemfältet, välj Avsluta raderare och sedan starta om det från Start-menyn genom att högerklicka på det och välj Kör som administratör.

Försök nu radera det oanvända utrymmet igen. Det borde fungera.

DBAN: Radera en systemdisk utan att ta bort den

Att utföra ett fullständigt format är bra och bra, men en skiva kan inte formatera sig själv. Detta gör att formatering av den enhet som Windows körs för närvarande är omöjlig. Det andra alternativet: Installera om Windows och använd sedan Eraser för att radera oanvända utrymmen. Detta skulle fungera men det är tidskrävande och du kommer att ge bort din Windows-licens i processen.

Om du inte känner för att spricka öppnar din bärbara dator för att gräva ut hårddisken och fästa den på en annan dator, så borde du ge Dariks Boot och Nuke (DBAN) ett försök. DBAN kan köras utan operativsystem från en LiveCD eller LiveUSB. Det här är också praktiskt om din systemdrift är skadad, eller datorn kommer inte att starta normalt av någon annan anledning.

Så här använder du DBAN:

Ladda ner ISO och använd Windows Disc Image Burner för att bränna den till en skiva eller bild. Eller skapa en startbar USB-enhet med Universal USB Installer (du kan se ett genomgång av den här processen i den här uppstartbara USB-handledningen. Välj bara DBAN som din Linux-distro från rullgardinsmenyn och hoppa över delen om att skapa uthålligt minne).

Starta datorn från den startbara USB-enheten eller LiveCD. Du kan behöva tweak din BIOS för att ändra startordningen. Du ser den hårda DBAN-skärmen.

Om du bara har en enhet installerad och vill spränga den utan väsen, skriv: autonuke och tryck på Enter. DBAN kommer att torka om enheten och skriva över den med slumpmässiga data. Som standard torkar den enheten och skriver över den tre gånger (DoD short), men den stöder också flera andra säkra torkmetoder. Sett sig in. Det kan ta ett tag.

För att använda det interaktiva läget, tryck på Enter från huvudmenyn utan att skriva något. Detta låter dig välja och välja de enheter som du vill radera.

Nu kommer dina enheter att vara tillräckligt nuked. För att kunna använda dem måste de formateras.

Slutsats

Varsågod. Fyra olika sätt att radera hårddisken, inklusive okej (Snabbformat), tillräckligt bra (fullformat), bättre (Eraser) och bästa (DBAN). Även om det är osannolikt att nästa ägare av din dator kommer att snöa igenom dina gamla filer, har det säkert hänt. Det är därför det aldrig är en dålig idé att torka hårddisken innan du skickar in den för reparation av garantin, sönderdela den eller sälja den. Kombinera det med en krypterad systemdisk och dina data kommer att bli positivt inspekterbara.