Sluta sprida Facebook Copyright Hoax - Snälla!

Ett stort antal Facebook-användare (inklusive några mina Facebook-vänner) skickar meddelanden som enligt uppgift skyddar dem mot en förändring av sociala nätverkets användarvillkor. De tror att utstationering av meddelandet kommer att bevara deras upphovsrätt över innehåll de postar på det sociala nätverket. Här är sanningen om det, så att du kanske bestämmer dig för att sluta irritera mig och alla dina vänner med det.

Facebook är fylld med detta inlägg. Jag bestämde mig för att dölja detaljerna hos den person som skickar den, eftersom de borde veta bättre. Men tydligen gör de inte det.

Flera användare har blivit tvungna att tro att publiceringen av meddelandet kommer att hindra dem från att påverkas av några nya Facebook-riktlinjer som skulle göra det möjligt för Facebook att använda

element som dina foton och informationen i dina profilstatusuppdateringar.

Och det skulle kunna göra det utan att bli påverkad av någon upphovsrätt alls.

Låt oss rensa upp det här ska vi? För det första har Facebook inte och kommer inte att ändra ägande av innehållsanvändarens inlägg. Här kan du se i denna Fakturakontroll på Facebook-pressrummet.

I grund och botten äger du bara ditt innehåll, så allt du skickar tillhör dig. Vilket innebär att du är ansvarig för vad du lägger in också. Håll i åtanke när du skickar privata detaljer och nedsättande kommentarer.

För det andra, låt oss ta en titt på Facebook: s uttalande om rättigheter och ansvar. Det står klart att

Du äger allt innehåll och information du skickar på Facebook, och du kan styra hur det delas genom dina integritets- och programinställningar.

Det står emellertid också att

För innehåll som omfattas av immateriella rättigheter, som foton och videoklipp (IP-innehåll) ger du oss [Facebook] följande tillstånd, med förbehåll för dina integritets- och programinställningar: du ger oss en icke-exklusiv, överlåtbar, licensierat, royaltyfritt, världsomspännande licens för att använda allt IP-innehåll som du skickar in på eller i samband med Facebook (IP License).

Så du äger ditt innehåll. Men genom att skicka det, ger du Facebook en licens att använda den. Slutsatsen är att med rättigheter kommer ansvar. Så mycket som du äger det, kan Facebook använda det.

Det roligaste jag hittar i denna galna Facebook-meme är att den redan gjorde sina rundor tillbaka i maj i år! Hur det återvunnit denna virala status jag kan bara spekulera.

Nu, vad sägs om att titta på vad du postar - inklusive olika panikfyllda hoaxes - och håll dig lugn över att förlora upphovsrätt?