Spelar Numbers Game med Facebooks IPO

Facebook-grundare och VD Mark Zuckerberg tar hem cirka 1, 5 miljoner dollar i lön, bonus och annan ersättning, men kan vara värd upp till 28 miljarder dollar tack vare aktieinnehav, efter torsdagens IPO-arkivering, enligt pappersarbete som lämnats in av Securities and Exchange Commission.

Andra nummer som kom ut ur mycket förväntat offentligt erbjudande:
845 miljoner - Antalet månatliga aktiva användare.
27 miljarder- gillar och kommentarer varje dag.
250 miljoner- Antal bilder uppladdade dagligen.
100 miljarder -Friendships.

Under tiden visas VentureBeats Dylan Tweney, som visas till vänster, med sex saker du borde veta om du vill lämna över pengar i utbyte mot att äga en mycket, mycket liten del av Facebook.

1. Erbjudandet kommer sannolikt att öka 10 miljarder dollar i kontanter.
Det är för företaget. Erbjudandet kommer sannolikt att värdera Facebook på någonstans mellan $ 75 och $ 100 miljarder, vilket gör grundaren Mark Zuckerberg, som uppskattar 24 procent av företaget, en miljardär många gånger över. Den värderingen är inte långt ifrån den underförstådda värderingen av cirka 80 miljarder dollar som bolaget för närvarande har på den sekundära marknaden Sharespost. Men det är dubbelt så mycket pengar som Facebooks pappersarbete sa att det hoppades med IPO. Då är det alltid svårt att vända ner någon som vill ge dig mer pengar.

2. 400 miljoner människor använder Facebook varje dag.
Facebook hävdar att det har 800 miljoner registrerade användare över hela världen, och att hälften av dem checkar in på webbplatsen varje dag. Det kommer inte vara länge innan företaget når miljarder kunder vilket är en milstolpe några andra företag har nått. Microsoft, Nokia och Walmart har förmodligen gjort det - men de har alla en miljard betalande kunder, medan Facebook: s registrerade användare inte betalar för att använda tjänsten, de bara uppmärksammar att annonsörer betalar Facebook för.

3. Facebook har mer än dubbelt så många amerikanska användare än Google gjorde vid sin IPO.
VentureBeat-bidragsgivaren Rocky Agrawal påpekar att Facebook nu har 100 miljoner fler amerikanska användare än Google gjorde vid tidpunkten för det bolagets IPO. I december hade Facebook 162.500.000 unika användare i USA, enligt Comscore Media Metrix. Däremot hade Google 61, 9 miljoner när det gick offentligt i augusti 2004. Google var då nummer 4 på webben, påpekar Agrawal - samma position som Facebook nu innehar.

4. Folk spenderar tid på Facebook. Mycket tid.
När du tittar på Nielsens betyg av de bästa amerikanska webbsidorna kommer Facebook in på nr 2, efter Google, med en publik på 153, 4 miljoner. Men den tid som dessa människor spenderar på Facebook dvärgar varje annan plats i Nielsens topp 10, med Facebook-besökare som spenderar i genomsnitt 6 timmar och 51 minuter per person per månad.
Det betyder att människor i USA spenderar mer än en miljard timmar per månad med Facebook, varje månad beräknas Tweney.

5. Facebook bygger ett nytt operativsystem för webben.

Facebook är inte bara ett socialt nätverk, det är en utvecklingsplattform där du kan bygga applikationer. Med en ny uppsättning utvecklarverktyg och möjligheten att dela information om vad människor gör i realtid på sin öppna graf, försöker Facebook göra sig till den plattform som valts för alla webbutvecklare.
Facebook började med ett verb - du kan "tycka om" saker eller inte - men utökar nu dess lexikon, så Facebook-appar kan låta dig "titta på", "läsa" eller "äta" saker. Med tiden kommer alla mänskliga erfarenheter att kunna kodifieras i en Facebook-app och spelas in på din tidslinje.

6. Facebook försöker bli den nya AOL.
Anledningen till att investerare blir så glada över Facebook är samma orsak till att de av oss som älskar den öppna nätet blir nervösa: Facebook bygger en muromgärdad trädgård som ger sina kunder allt de kan önska, från kattvideor till nyhetsanalys av Washington Post, på ett ställe. Till skillnad från den öppna webben kommer Facebook att styra allt, göra upplevelsen konsekvent, säkerställa säkerheten, genomdriva regler om anständighet och upphovsrätt och identitet, och ta en minskning av varje transaktion.

Här är ett annat sätt att titta på det, skrev Tweney: Facebook försöker göra vad AOL misslyckades med att göra på 1990-talet: Skapa ett säkert, familjevänligt, helt kontrollerat alternativ till det öppna Internet.
Många människor som tror på ett öppet Internet kanske inte gillar tanken på en annan AOL wit, men det finns inte mycket de kan göra åt det.

Nu, för några tänkt att tugga på, här en tecknad som ganska bra summerar Tweney's wariness of Facebook:

leda foto med tillståndstid inc.