Så här aktiverar du 16-bitars programstöd i Windows 10

Windows 10 innehåller ett antal alternativ för att köra äldre program som inte är utformade för operativsystemet. Vi har tidigare tittat på att använda verktyg för att felsöka programkompatibilitet, vilket låter dig ändra ett program så att det tror att det installeras på en Windows-version som stöds. Mycket gamla program som förutbestämmer Windows 95 kommer ibland att kräva lite mer arbete. 16 bitars applikationer stöds inte särskilt på 64-bitars Windows 10 eftersom operativsystemet saknar ett 16-bitars delsystem. Detta kan även påverka 32-bitars program som använder en 16-bitars installationsprogram.

Lösningen för ett sådant scenario är att köra operativsystemet på en äldre version av Windows, vilket kan kräva att du installerar en virtuell maskin. Om du fortfarande använder en 32-bitarsversion av Windows 10, kan du få det bästa av båda världarna genom att aktivera 16-bitars delsystemet. Som Microsofts framtid leder till 64-bitars databehandling, minimerar företaget sitt stöd för många av de äldre komponenterna i Windows. Det bästa sättet att lägga till 16-bitars support i Windows 10 kräver en del kommandoradsarbete.

Konfigurera 16-bitars programstöd i Windows 10

16 bitars support kräver att NTVDM-funktionen aktiveras. För att göra det, tryck på Windows-tangenten + R och skriv sedan: optionalfeatures.exe och tryck sedan på Enter. Expand Legacy Components, kolla sedan NTVDM och klicka på OK.

Nästa steg är att installera funktionen genom kommandotolken. Tryck på Windows-tangenten + X och klicka sedan på Kommandotolk (Admin.) Skriv följande kommando vid kommandotolken:

FONDUE.exe / enable-feature: NTVDM

Lägg till funktionsguiden för NTVDM startar. Klicka på Installera den här funktionen för att slutföra installationen. Starta om datorn om så behövs.

Nu är 16-bitars programstöd aktiverat. Du kan fortsätta att installera din ansökan som vanligt.

Vissa program kanske kräver ytterligare behörigheter. Läs vår kompatibilitetsartikel för mer information om hur du justerar de här inställningarna.

Vi är nyfiken på vilka typer av 16-bitars program du fortfarande kör. Lämna en kommentar nedan och meddela oss. Om du upplever några problem med det, gå även till våra nya och förbättrade Windows 10-forum för ytterligare support.