Hemnätverk 101: Vad är port vidarebefordran?

I layman-termer är port vidarebefordran ett sätt att tillåta Internet-trafik att flöda till en viss dator eller applikation snabbare och effektivt. Om du har upplevt lag på videospel eller om du har haft ett program (som Skype eller Netflix) som inte kunde ansluta till servern, kan det hända att porten vidarebefordras.

För en mer teknisk förståelse av port vidarebefordran, hjälper det att förstå hur ditt hemnät kommunicerar med Internet. Om du inte bryr dig om det, kan du hoppa över till hur du vidarebefordrar portar på din router.

IP-adresser och nätverksadressöversättning (NAT)

Varje enhet som är ansluten till Internet har sin egen IP-adress. Den här IP-adressen används så att en server vet vilken enhet som ska skicka information ("paket") till.

Varje IP-adress är vidare uppdelad i portar. Dessa portar berättar vilken enhet som ska sända paketet till.

Till exempel när din dator vill nå google.com kommer den att ansluta till Googles IP-adress: 74.125.224.72. För att vara mer specifik kan du, för din webbläsare (t.ex. Chrome) ansluta till Googles webbserverprogram, ansluta via port 80, vilket är standardporten som används för att överföra HTTP-information (dvs. webbsidor). Så när du pekar på din webbläsare på Google.com, kommunicerar du faktiskt med 74.125.224.72 : 80 ( ipaddress: port ).

Om det inte är klart, tänk på att ett brev skickas till en kontorsbyggnad med 1000 anställda. Att sätta gatuadressen på kuvertet får den in i postrummet, men postrummet kommer inte veta vilken av de 1000 anställda som får brevet. Därför sätter du ATTN: Chef chef, utöver adressen. På så sätt vet postrummet att det går rätt till Brian Burgess. Utan den ATTN, skulle postkillen behöva gå upp och ner kuberna och fråga om någon förväntade sig ett brev från den avsändaren. Chansen är att han aldrig skulle hitta den avsedda mottagaren.

I ditt hem är enheten som ansluts till Internet troligtvis din router. Som ett mailrum för en kontorsbyggnad fungerar din router som mellanhand mellan alla datorer, smartphones och surfplattor i ditt hus och på Internet. För att uppnå detta kommer din router att tilldela privata IP-adresser till var och en av enheterna i ditt nätverk. Dessa privata IP-adresser är inte synliga för Internet. Snarare skickas alla paket som är avsedda för din dator till routern, vilket sorterar ut vilken dator som får vad. Detta kallas nätverksadressöversättning (NAT).

Port vidarebefordran

En av begränsningarna i NAT är att servrar och klienter på Internet inte vet vad den privata IP-adressen för din dator är. Så, de kan inte skicka data direkt till din dator. I stället skickar de den till din router och hoppas att allt blir sorterat ut. För vanliga applikationer blir det sorterat ut (så småningom). Men för mindre vanliga applikationer, t.ex. spel och peer-to-peer-klienter, kanske routern kanske inte kan ta reda på vilken dator som behöver ta emot data och anslutningen kommer att misslyckas (återvänd till avsändare). Det är här portpedalen kommer in.

Port vidarebefordran på din router är ett sätt att uttryckligen berätta för din router att skicka data som skickas på en viss port till en viss dator. Att gå tillbaka till postrumsanalogin skulle vara som att skicka ett organisationsschema till postrummet med alla namn, avdelningar och positioner för de anställda i byggnaden. Så när ett brev kommer in ATTN: Chief Editor, , kan de titta på org-diagrammet, se Brians namn på toppen av stegen (strax under Steve's ) och vidarebefordra paketet rätt till honom. Portspeditionen garanterar två saker: (1) att paketet kommer till rätt dator och (2) att det kommer dit så fort som möjligt.

Om du till exempel kör en Minecraft-server på en av dina datorer kommer inkommande data från Internet som är relevant för Minecraft att skickas på port 25565. Så, skulle du berätta för din router att vidarebefordra all trafik som skickats till port 25565 till din dator med Minecraft-servern. Om du inte gjorde det kan din router blockera trafiken av säkerhetsskäl.

Så vidarebefordrar du portar på din router

De specifika stegen för att vidarebefordra portar på din router kommer att vara lite annorlunda beroende på tillverkarens och modellens router. Lyckligtvis har folket på PortForward.com sammanställt en massiv databas med Port Forwarding Guides för praktiskt taget alla märken och modell av routern. Välj bara ditt routermärke och routermodell och klicka på Sök .

För närvarande portarward.com pimping sin betalade PFConfig programvara, som jag inte har använt så kan inte rekommendera. Vad du letar efter är standardguiden, som kommer att bli lite begravd efter att du har tryckt på Sök .

För de flesta routrar skriver du in routerns IP-adress i webbläsaren för att komma åt administrationssidan. Detta är vanligtvis 192.168.0.1 eller 192.168.1.1. Du uppmanas att ange ett användarnamn och lösenord. Detta är vanligtvis "admin" för båda. Om det inte fungerar kan du prova "root" eller "password" eller lämna användarnamnet tomt och ange "admin" för lösenordet. Fortfarande stumped? Prova routerpasswords.com

För Airport Extreme (som jag har) måste du använda AirPort-verktyget. Andra routrar kan också behöva egenutvecklad konfigurationsprogram än en webbläsare. I flygplatsverktyget måste jag klicka på Manuell inställning för att konfigurera routern.

Därifrån går jag till fliken Avancerat och går till Port Mapping . Dina flikar kan vara olika, till exempel Applications & Gaming (Linksys).

Därefter lägger du till en ny portkartläggningsinmatning, tjänst eller port vidarebefordran post (beroende på vad din router kallar det). Du kommer att bli ombedd att ange följande information:

  • Servicenamn: En beskrivning av den applikation som använder porten. Till exempel "Minecraft" eller "Windows Fildelning."
  • Typ av tjänst (TCP / UDP): Välj TCP eller UDP, beroende på vad programmet kräver. De flesta avancerade spel använder UDP, men andra använder TCP (som Minecraft). Om du inte har tur med en, prova den andra.
  • Start Port / Ending Port: Låt oss ange ett antal portar att vidarebefordra. Om du bara vidarebefordrar en port anger du den här porten i både startporten och slutportfälten. Alternativt ger vissa konfigurationer bara ett fält för att komma in i din port. Detta är fallet för Apple Airport Extreme. Du kan fortfarande ange ett intervall i detta fält, t.ex. 137-138.
  • Privat IP-adress / Server IP-adress: Ange IP-adressen på datorn som tar emot data. Detta är den privata IP-adress som tilldelats av din router. Läs här för att få reda på hur du bestämmer din lokala IP-adress.

Återigen kommer dessa alternativ presenteras lite annorlunda för varje märke och modell. Resurserna på PortForward.com kommer att vara till nytta, eftersom de ger dig guider specifika för specifika applikationer och routrar.

Endast för illustrationsändamål är skärmdumpar för Airport Extreme nedan:

Portmappningsskärmen:

För Airport Extreme, istället för att välja TCP / UDP, ger de dig fält för båda. Du kan bara lämna en av dem tomma.

Glöm inte att namnge din tjänst.

Testa en portleveranskonfiguration

Det finns ett antal gratis verktyg som låter dig kontrollera din port vidarebefordran:

  • YouGetSignal - Port Forwarding Tester
  • IPFingerPrints - Network Port Scanning Tool
  • CanYouSeeMe.org - Open Port Check Tool

Det kan hända att du måste starta om routern efter att ha lagt till en port framåt.

Observera också att även om routern är korrekt port vidarebefordran, kan datorn blockera portar med Windows-brandväggen eller ett annat säkerhetsprogram. Mer information om Windows-brandväggen finns i Austins handledning om hur du tillåter ett program via Windows-brandväggen.

Behöver du hjälp med port vidarebefordran? Lämna en kommentar och jag ska styra dig i rätt riktning!

[ Portprentningsgrafik härledd från Sergio Sanchez Lopez och Everaldo Coelho och YellowIcon (GPL) ]