Grattis på 25-årsdagen, Windows 3.1! Microsofts tidiga 90-talets operativsystem

På tycker vi om att ta en nostalgisk resa tillbaka i tid för att se hur långt vi har kommit i datorer. Igår, Windows 3.1, 1992 års utgåva, firade sitt 25-årsjubileum. Windows 3.1 stärkte dessutom dominansen på Windows-skrivbordet på 90-talet efter framgångsrik introduktion av Windows 3.0 i början av decenniet. Även om en punktuppdatering, Windows 3.1 marknadsfördes som en stor release, på samma sätt som Windows 8.1 står i jämförelse med Windows 8 idag. Windows 3.1 användes i en serie Windows-produkter och -tjänster, till exempel Windows för arbetsgrupper och 32 bitars Windows NT 3.1 1993.

Operativsystemet var klart som bekant på gränssnittsnivå, men revolutionärt när det gäller prestandaförbättringar och stöd för nya funktioner. Som de två tecknen i den här tidiga 90-talet Windows 3.1 kommersiella quip:

"Så har du använt Microsoft?"
"Så länge jag har använt datorer."

">

Idag ser Microsoft självklart fram i framtiden snarare än i förflutna, särskilt med de snabba utgåvorna av sitt nuvarande flaggskepps OS, Windows 10. Som sagt är dessa tidiga versioner som viktiga milstolpar i företagets tillväxt och användarupplevelsen med datorer.

Windows 3.1 är 25 år gammal

Liksom tidigare versioner av Windows var Windows 3.1 inte ett sant operativsystem i den mening som Windows NT eller Windows 95, utan snarare en operativsystemmiljö som är beroende av den underliggande MS-DOS-baserade arkitekturen.

Faktum är att du, innan du kan använda Windows 3.1, först installerade en kompatibel version av MS-DOS och starta installationen på kommandoraden. Uppstart i Windows 3.1-miljön krävs för att komma in i kommandot / win .

När jag forskat på denna artikel blev jag förvånad över att systemet kunde teoretiskt utnyttja upp till 4 GB RAM när det används i förbättrat läge, trots att den praktiska gränsen var 256 MB RAM-ett viktigt steg upp från Windows 3.0: s 16 MB begränsa.

Windows 3.1 Desktop Experience

Skrivbordet var då allvarligt begränsat; Jag hade en kopia i VirtualBox bara för att få en känsla för hur det var att använda den gamla släppningen. Gränssnittet utnyttjade vanliga skrivbordskoncept som fönster, ikoner, menyer och en muspekare. Utöver det var det långt ifrån vad vi känner igen som en legitim skrivbordsmiljö idag.

Själva skrivbordet var tyvärr värdelöst; allt det kunde göra var värdens öppna applikationer när du minimerade dem. Det fanns inget stöd för funktioner som högerklick-menyn heller. Det var inte ovanligt för användarna att förlora sina appar och öppna flera instanser och orsaka fel i minnet .

Multitasking i Windows 3.1

I Windows 3.1 är knapparna för att minimera och maximera knapparna upp och ner pilar. När du minimerar en applikation på skrivbordet, klickar du på den så aktiverar en snabbmeny som erbjuder möjlighet att återställa programmet, flytta, maximera, stänga eller byta till en annan applikation.

Det fanns ingen Aktivitetsfält; I stället använde du Task List-programmet eller Alt + Tab keyboard tangentbordet för att växla mellan körbara applikationer.

Livet före startmenyn

Navigering av gränssnittet och filsystemet utfördes genom Programhanteraren, en föregångare till Start-menyn. Programhanteraren innehöll mycket av de kända element som finns i Windows idag, till exempel program, kontrollpanel och filhanterare. Med tanke på filhanteraren var det här den viktigaste appen för hantering av dina filer och resurserna på din dator, t.ex. lokala diskar, bifogade diskar och nätverksresurser. Flera standardapplikationer som fortfarande levereras med Windows idag ingår också: Paintbrush (Paint 3D), Write (WordPad), Anteckningar, Kalender och Calculator.

Hårdvaru Support och andra funktioner i Windows 3.1

Windows 3.1 omfattade stöd för medieteknik; Användare kan använda optiska skivenheter, men det var nog svårt att sätta upp dem. Du var tvungen att se till att drivrutinerna installerades i en viss ordning, justera IRQ för att undvika konflikter med andra hårdvaror och till och med ändra jumpers på moderkortet. I operativsystemet ingår inte stöd för nyare tekniker som plug and play eller USB. Nätverk var tillgängligt, men du var tvungen att konfigurera och konfigurera det själv, till skillnad från dagens utelåda erfarenhet. Operativsystemet återspeglade verkligen den nördiga delen av datorn då.

Arkitektoniskt var Windows 3.1 begränsat av sitt 16-bitars delsystem, vilket delvis bidrog till dess begränsningar för hantering av robusta applikationer som passar bättre för sin större bror, Windows NT. Funktioner som minnehantering, förebyggande multi-tasking och journaling filsystem på en hem-PC var fortfarande långt borta i framtiden.

En annan funktion som vi tar för givet idag är flera användar support, en funktionalitet Windows 3.1 var aldrig utformad för. För maskinvaran vid den tiden var operativsystemet troligt tillräckligt, men Microsoft så småningom insåg att Windows 3x-utgåvor började överträffa deras användbarhet, varför utvecklingen av en modern generation av Windows inriktade på växande förändringar, såsom nätverk, internet, multimedia, och prestanda.

Utöver Windows 3.1

Medan Windows 3.1 var en viktig milstolpe, verkar det som att användare och företag var angelägna om att gå vidare till nästa bästa sak. Du såg inte uthålligheterna som motsatte sig uppgradering från Windows 3.1 som du gjorde med andra populära Windows-utgåvor. Jag kom sällan på Windows 3.1-datorer i slutet av 90-talet, till skillnad från idag när du fortfarande kan komma över en maskin som kör Windows XP 15 år senare (jag såg den nyligen på en flygplats, på alla platser). Windows 95 tappade nästan alla spår av Windows 3.1: s existens och uppföljningen av Windows NT 4.0 som gjordes i företagsnätverk.

För tid och marknad var Windows 3.1 ganska bra i jämförelse med vad som var tillgängligt. Om du ville ha lätt grafisk databehandling var ditt bästa alternativ en Macintosh; en plattform själv som kämpade för att överleva vid den tiden. Windows 3.1 hjälpte till att ge grafisk databehandling till massorna med tillräckligt med erfarenhet för att driva en generation av populära skrivbordsprogram som Word, Excel, WordPerfect och Paradox. Det drev verkligen Microsoft för att gräva djupare in i bättre användarupplevelser på datorn. Utgåvan av Windows 95 1995 gav användarna en solid skrivbordserfarenhet som fortsätter till denna dag.

Definitivt roliga tider då. Låt oss veta vad du tycker. Användte du Windows 3.1 eller tidigare versioner?

Också, se till att kolla in några av våra tidigare artiklar för mer OS nostalgi:

Windows 95 20-årsjubileum: 20 år av tekniska framsteg

Ser tillbaka på Windows NT 4 på 20-årsdagen

Apple firar 15-årsdagen av OS X

En titt på 25 års Microsoft Office (då och nu)