Apple begärde att "göra iPhone 5 etiskt"

Många fuliga berättelser om hur växter som arbetar för Apple i Kina behandlar sina medarbetare har uppstått över tid i tidningar och på olika webbplatser. Nu har en framställan inrättats för att bestämma Apple att be företag som tillverkar sina produkter för att behandla anställda etiskt.

Vi har alla läst berättelser om att säkerhetsnät placeras under tillverkningsfönster så att anställda inte kan begå självmord, liksom otroligt långa skift. Det fanns också artiklar om n-hexan, en kemikalie som används för att städa upp skärmar och orsakar allvarliga skador på arbetarnas hälsa. Det kan orsaka nervskador och förlamning.

Också i maj förra året inträffade en explosion på en fabrik som tillverkar Apple-produkter och dödade och skadade anställda, vilket beskrivs i denna New York Times-rapport.

Apple har en leverantörskod och det kräver korrigeringar när det upptäcker överträdelser. Enligt samma New York Times-rapport har mer än hälften av leverantörerna åsidosatt minst en aspekt av koden varje år sedan 2007.

Framställningen har inletts av sumofus.org och har redan tecknats med 86% av målet på 50 000 personer som den har fastställt. Det uppmanar Apples vd Tim Cook att:

"Översyn hur leverantörerna behandlar sina arbetstagare i tid för lanseringen av iPhone 5"

Apple har tillräckligt med pengar för att ha råd med förändringar i arbetarnas villkor, eftersom det nyligen uppkomna finansiella resultatet var otroligt. Faktum är att, som framställningen säger, kommer leverantörer att göra vad Apple säger till dem eftersom de är för rädda för att förlora det företag som amerikanska företaget ger dem.

Förhoppningsvis gör Apple något om det, eftersom det är ganska ledsen för en bra produkt att bli skuggad av en sådan kontrovers.